Заяви Макрона щодо Тайваню здійняли хвилю критики, дипломати кажуть про шкоду для України

Вівторок, 11 квітня 2023, 08:42

Президент Франції Еммануель Макрон потрапив під шквал критики за слова про те, що Європа повинна дистанціюватися від назріваючої напруженості між США і Китаєм щодо Тайваню і виробити власну стратегічну незалежність у всіх сферах.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Financial Times.

Дипломати і законодавці в США і країнах Центральної та Східної Європи розкритикували Макрона за м'якість щодо Пекіна і тривожну критику США, особливо з огляду на те, що Вашингтон був непохитним прихильником Європи в її боротьбі з наслідками російського вторгнення в Україну.

Макрон дав спільне інтерв'ю, опубліковане в неділю виданнями Politico і Les Echos, після триденного державного візиту до Китаю, частково спрямованого на те, щоб переконати президента Сі Цзіньпіна використати свій вплив на російського союзника Владіміра Путіна щодо війни в Україні.

Макрон попередив про "пастку для Європи", якщо вона буде "втягнута в кризи, які не є нашими", а також заявив, що Європа прагне стати більш незалежною в питаннях безпеки, оборони та економіки. Якщо виникне конфлікт між "дуополією" США і Китаю, то Європа "не матиме ні часу, ні коштів для розбудови нашої стратегічної автономії". У такому випадку, на його думку, європейці "стали б васалами замість третього полюсу, якби у нас було кілька років на його побудову".

Дипломатичний натиск Макрона в Пекіні відбувається на тлі поглиблення напруженості у відносинах між США і Китаєм. За президента Джо Байдена американські політики частіше зустрічалися з тайванськими лідерами, включаючи історичний візит президента Тайваню Цай Інвень минулого тижня до Каліфорнії, що Пекін вважає провокаційними кроками.

Сенатор-республіканець Марко Рубіо у відео, розміщеному в Twitter, заявив, що інтерв'ю Макрона викликає занепокоєння, і запропонував переосмислити підтримку України з боку Вашингтона. "Якщо Макрон говорить від імені всієї Європи, а їхня позиція зараз полягає в тому, що вони не збираються ставати на бік США чи Китаю щодо Тайваню, то, можливо, нам теж не варто ставати на чийсь бік ... і (нехай вони) розбираються з Україною", - сказав Рубіо.

У понеділок Білий дім применшив гостроту суперечки, заявивши, що США мають "чудові двосторонні відносини" з Францією.

"Французи активізуються в Індо-Тихоокеанському регіоні. Вони проводять військово-морські операції. ...просто зараз в Індо-Тихоокеанському регіоні, і все це в рамках наших спільних зусиль, спрямованих на те, щоб продовжувати відстоювати стабільність і безпеку, процвітання і вільний і відкритий Індо-Тихоокеанський регіон", - сказав Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки.

Два високопоставлені дипломати ЄС заявили, що коментарі Макрона зашкодять як Європі, так і відносинам України зі США, а також ускладнять вироблення єдиної позиції ЄС щодо Пекіна.

"Це не виграш ні для кого. Крім Сі", - сказав один з дипломатів.

Литовська депутата Довіле Шакаліене звинуватила Макрона в "геополітичній сліпоті" і в тому, що він діє "всупереч стратегічним інтересам ЄС і НАТО".

Французьке дипломатичне джерело захистило інтерв'ю Макрона як таке, що підтверджує давню позицію щодо необхідності для Європи сприяти власній стратегічній автономії, і підкреслило, що позиція Франції щодо Тайваню не змінилася.

Читайте також на цю тему: Франція бере курс на дружбу з Китаєм: навіщо Макрон почав гру всупереч інтересам США

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: