Як таємні документи США потрапили у мережу і чи несе це загрозу для України

Аналітика коротко
Середа, 12 квітня 2023, 19:45

Минулого тижня розірвалася інформаційна бомба, яку за масштабами порівнюють із WikiLeaks – у мережу злили секретні військові документи США, які, зокрема, стосуються російської війни в Україні.

Про вплив зливу таємних матеріалів на двосторонні відносини з союзниками та подальший обмін інформацією, а також про наслідки цих публікацій для України в контексті підготовки до потенційного контрнаступу дивіться у відео "Європейської правди". Найважливіші деталі – у статті Юрія Онищенка Військова (не)таємниця: що відомо про витік секретних документів США.

Як починався злив? Видання New York Times 6 квітня опублікувало матеріал про те, що Пентагон почав розслідувати витік таємних документів, що стосуються підготовки сил оборони України.

У матеріалі вказувалося, що документи стосувалися майбутнього контрнаступу України, але це не зовсім так. Там немає жодних посилань на контрнаступ, а тим більше інформації про деталі його планування.

Протягом останніх днів було опубліковано близько 70 фото – імовірно, з того масиву.

Далеко не всі документи "зливу" стосуються України. У них йдеться про різні країни і регіони.

Утім, схоже, що всі документи походять зі США.

Тому цей злив став перш за все ударом по цілісності американської системи захисту інформації. Тим більше, що документи, ймовірно, були підготовлені різними розвідувальними службами. 

Те, як документи потрапили в інтернет, заслуговує на окрему увагу. 

За три дні після повідомлень у світових ЗМІ про "зливи" розслідувач Bellingcat Арік Толер опублікував матеріал про те, як міг статися витік. За його даними, документи вперше були опубліковані в мережі на початку березня на Discord – популярній серед геймерів платформі обміну повідомленнями.

Як стверджує Bellingcat, проросійські Telegram-канали почали поширювати їх 5 квітня (перший допис опублікував канал Donbass Devushka). А за кілька годин до цього на платформі 4chan анонімний користувач опублікував кілька, здавалося б, схожих документів (які, швидше за все, походять зі зливів на Discord). 

Основою зображень на Telegram і 4chan була однакова карта з низкою статистичних даних – у тому числі там наводилася загальна кількість загиблих у бою солдатів (позначена як КІА, тобто killed in action) з російського та українського боку після повномасштабного вторгнення РФ.

Однак цифри в цих двох джерелах відрізнялися: нібито секретний документ, опублікований 4chan, показував більше російських втрат, ніж українських, а Donbass Devushka – навпаки.

Можна впевнено стверджувати: проросійський телеграм-канал фальсифікував документ, імовірно, отриманий з 4chan.

Користувачі Discord у спілкуванні з Bellingcat повідомляли, що подібні документи потрапляли на сервери цього сервісу і раніше. Зокрема, зображення були опубліковані в січні на ще одному, видаленому зараз сервері, який часто називають "Thug Shaker Central".

Тоді вони не привернули увагу медіа, не "вилилися" у Twitter і, як наслідок, не потрапили до уваги російських пропагандистів.

Утім, ця деталь дозволяє припустити, що йдеться лише про верхівку айсберга, тим більше, що останній злив – дрібний порівняно з кількістю документів, опублікованих на початку року.

У документах, які стосуються України, як вже зазначалося, немає, власне, інформації про плани контрнаступу, про який багато говорять в останні тижні. Втім, там є інформація про підготовку 12 бригад по кілька тисяч військових, які, звісно ж, мають брати участь у цьому контрнаступі.

Треба відразу зауважити, що усі дані є непідтвердженими, так само, як і автентичність документів, що потрапили до ЗМІ.

В одному з документів детально описується, що українські системи протиповітряної оборони радянських часів С-300 вичерпають запас ракет до 2 травня за нинішніх темпів використання. Слід зазначити, що з того часу масовані ракетні удари РФ стали відбуватися набагато рідше.

Є документ, що демонструє мапу з нібито становищем довкола Бахмута. Також є певна інформація про потреби України в озброєнні, але навряд її лише можна вважати таємницею.

Згодом видання The Washington Post опублікувало інформацію про ще один документ, згідно з яким американська розвідка вважає, що значні "недоліки у формуванні та підтримці сил" призведуть лише до "скромних територіальних здобутків". Це помітний відхід від публічних заяв адміністрації Байдена про боєздатність української армії.

У питаннях, які не стосуються або лише побічно стосуються України, резонансних даних більше.

У Кремлі, звісно, не згаяли нагоди скористатися злитою інформацією на свою користь. Речник президента Росії Дмитрій Пєсков заявив, що "документи свідчать про масштаби участі США та НАТО в Україні".

Українська влада відреагувала на зливи відразу після публікації NYT. В Офісі президента поставили під сумнів правдивість документів, а радник глави ОП Михайло Подоляк дав зрозуміти, що вважає Росію відповідальною за витік інформації.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов того ж дня заявив, що злиті в мережу документи – підробка та спецоперація російських спецслужб.

Втім, у США серйозно поставились до витоку інформації та натякали на автентичність документів, зазначаючи при цьому, що частина з них була змінена для публікації в російських мережах.

Докладніше – у статті Юрія Онищенка Військова (не)таємниця: що відомо про витік секретних документів США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.