Прем’єр Польщі закликав Байдена посприяти передачі Південною Кореєю боєприпасів Україні

Четвер, 13 квітня 2023, 09:40

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що, на його думку, лише пряме втручання президента США Джо Байдена призведе до угоди про надання Південною Кореєю своїх артилерійських снарядів Україні.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав в інтерв'ю The New York Times.

У витоках розвідувальних документів, розміщених у соціальних мережах, йдеться про те, що Польща може відігравати певну роль у передачі артилерійських снарядів з Південної Кореї в Україну. Але злиті документи вказували на те, що південнокорейські чиновники неохоче надають боєприпаси, побоюючись, що це може порушити правила їхньої країни, які забороняють надавати летальну допомогу країнам, що перебувають у стані війни.

Моравецький, який цього тижня перебував у Вашингтоні для зустрічей з офіційними особами США і Міжнародного валютного фонду, заявив, що використання артилерійських запасів Південної Кореї має вирішальне значення для отримання Україною необхідних боєприпасів.

Російські військові, сказав Моравецький, мають набагато більше артилерійських снарядів і щомісяця випускають набагато більше пострілів на полі бою, ніж українська армія. Він сказав, що Південна Корея має величезні запаси артилерійських снарядів і могла б допомогти.

Але для укладення угоди, додав він, потрібна більш безпосередня участь Байдена, щоб запевнити Південну Корею, що Сполучені Штати запропонують підтримку в разі будь-якої агресивної реакції з боку Китаю або Росії.

"Ми говорили з Південною Кореєю про це, про постачання зброї та боєприпасів. Але я не думаю, що це буде можливо без втручання Сполучених Штатів. Південна Корея боїться реакції Росії та Китаю", – сказав Моравецький.

Моравецький заявив, що Польща ніколи не передасть зброю без домовленості з Південною Кореєю. Польща придбала багато систем озброєнь у Південної Кореї, але він сказав, що купівля снарядів у Сеулі спеціально для відправки в Україну вимагатиме втручання США.

Американські посадовці відмовилися коментувати висловлювання Моравецького.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький планує переконувати партнерів в ЄС у потребі спільної закупівлі боєприпасів за межами Євросоюзу, оскільки снаряди Україні потрібні вже зараз, а в Європі їх недостатньо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: