Угорщина виходить з російського Міжнародного інвестбанку після санкцій США

Четвер, 13 квітня 2023, 16:39

Після запровадження санкцій США проти російського Міжнародного інвестиційного банку уряд Віктора Орбана вирішив, що Угорщина вийде з фінансової установи.

Про це повідомило видання Világgazdaság з посиланням на власні джерела, пише "Європейська правда".

Після оголошення Вашингтоном санкцій у середу уряд розглянув ситуацію з Міжнародним інвестиційним банком і дійшов висновку, що участь у ньому втратила сенс. Тож Будапешт вирішив відкликати своїх урядових делегатів з банку, повідомили виданню джерела.

США стурбовані прагненням керівництва Угорщини до тісніших взаємин з Росією – посол

Таким чином Угорщина останньою з держав ЄС покине банк, який перебуває під контролем Росії та має штаб-квартиру у Будапешті. 

Пізніше у четвер уряд Угорщини у своїй заяві офіційно підтвердив рішення про вихід. 

"Уряд обговорив ситуацію та встановив, що хоча Міжнародний інвестиційний банк відіграє важливу роль у розвитку Центральної та Східної Європи, діяльність банку втратила сенс унаслідок запроваджених американськими санкціями. Тому уряд відкликає осіб, які обіймають посади в Міжнародному інвестиційному банку та делегованих угорською державою, а також виходить з міжнародної фінансової організації", – йдеться у заяві.

Міжнародний інвестиційний банк – це багатостороння установа розвитку зі штаб-квартирою в Будапешті. Її створили країни колишнього Східного блоку в 1970 році. Метою банку є сприяння економічному розвитку держав-членів, насамперед через надання пільгових позик відомим компаніям або проєктам. 

Банк має майже 50% російської власності й позбавлений нагляду з боку угорської влади. Міністерство фінансів США в середу оголосило про санкції проти банку. 

Влада Сполучених Штатів стверджує, що присутність Міжнародного інвестиційного банку в Будапешті дозволяє Росії посилити свою розвідувальну присутність у Європі, а також сприяє зловмисним діям у Центральній Європі та на Західних Балканах і корупції й ухилянню від санкцій.

США запровадили санкції проти банку в Угорщині, який контролюється Росією

Під американські санкції також потрапила дочірня компанія МІБ – "МІБ Капітал", зареєстрована в Москві, чинний керівник банку Ніколай Косов та двоє колишніх – росіянин Георгій Потапов та угорець Імре Лослоуцкі.

У середу вдень американський посол в Будапешті Девід Прессман пояснив, що санкціями США хочуть домогтися того, щоб Росія мала менший доступ до міжнародних фінансових систем. 

За його словами, США не згодні з тим, щоб Угорщина приймала у себе фінансову установу, чиї високопосадовці мають дипломатичні привілеї. 

Він також заявив, що Вашингтон вважає Угорщину важливим союзником і стурбований прагненням Будапешта до тісніших взаємин з Росією.

У лютому цього року Болгарія заявила, що вийде зі складу акціонерів Міжнародного інвестиційного банку.

Словаччина, Чехія і Румунія також вийшли зі складу акціонерів банку минулого року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: