У парламенті Британії почали розслідування проти прем’єра через можливу брехню про бізнес дружини

Понеділок, 17 квітня 2023, 17:54

Комітет з питань етики Палати громад Великої Британії розпочав розслідування щодо прем'єр-міністра Ріші Сунака через імовірно незадекларовану частку його дружини Акшати Мурті в приватній компанії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

Розслідування стосується заяв Сунака про наявність у його дружини частки в компанії Koru Kids – агентстві з догляду за дітьми, про що стало відомо з публікацій у ЗМІ. Ця інформація з'явилась на тлі проголошеного в останній редакції бюджету заклику для доглядальниць за дітьми влаштовуватись до приватних закладів, де їм пропонують доплати за роботу.

У березні в письмовій відповіді до парламенту прем’єр Британії заявив, що задекларував бізнес своєї сім’ї "у звичайний спосіб". Та пізніше він уточнив, що йшлось про реєстр членів уряду, а не парламенту (у Британії урядовці поєднують ці дві посади).

Фінансовий реєстр членів уряду у Британії вимагає декларувати не лише власні доходи й платежі, а й доходи та платежі членів подружжя, партнерів або близьких родичів, "які можуть призвести до конфлікту інтересів".

Прем'єра Британії оштрафували за непристебнутий ремінь в авто

Як пояснив Сунак, "(парламентський. – Ред.) комітет ставив мені запитання як прем'єр-міністру", а частку в Koru Kids, яка перебуває у власності його дружини, він належним чином задекларував в урядовому реєстрі.

Натомість парламентський комітет з етики вважає, що Сунак порушив саме кодекс поведінки члена парламенту – а саме пункт, який вимагає від парламентарів "завжди бути відкритими і відвертими, заявляючи про будь-яку фінансову причетність у будь-якій роботі Палати або її комітетів".

Хоча розслідування почалось ще минулого четверга, 13 квітня, про нього стало відомо лише зараз. На Даунінг-стріт заявили, що сприятимуть розслідуванню депутатів і готові надати всю необхідну інформацію.

До призначення на посаду прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак і Акшата Мурті вважались однією з найбагатших сімей Великої Британії. Мурті є донькою індійського мільярдера, засновника ІТ-компанії InfoSys Нараяни Мурті.

Читайте також: Лідер, якого не обирали: хто такий Ріші Сунак і чому він став прем'єром Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: