Воллеса звинувачують у приховуванні деталей інциденту з британським літаком-розвідником за участі РФ

Середа, 19 квітня 2023, 14:37

Голова комітету з оборони Палати громад парламенту Великої Британії Тобіас Еллвуд звинуватив міністра оборони Бена Воллеса у приховуванні важливих деталей інциденту з літаком-розвідником Королівських ВПС за участю Росії.

Як повідомляє The Guardian, про це він заявив під час екстрених дебатів у парламенті, пише "Європейська правда".

Еллвуд поставив під сумнів звіт Воллеса про небезпечний інцидент за участі російського винищувача, який стався у вересні минулого року, і, як стало відомо зі злитих у мережу секретних документів Пентагону, "ледь не призвів до збиття" британського літака.

Він запитав, чи не занадто "багато інформації зараз вважається надсекретною", що означає, що громадськість іноді не знає про загрози, які стоять перед Великою Британією. Далі депутат запитав, "чи дійсно російський Су-27 навмисно намагався випустити ракету по літаку Королівських ВПС Rivet Joint у вересні минулого року".

За його словами, дані з витоку документів свідчать, що інцидент у повітрі був серйознішим, ніж його описував Воллес під час виступу перед членами парламенту в жовтні. Тому, як стверджує Еллвуд, це був "акт війни, деталі якого, безумовно, мають бути оприлюднені, а не приховані у звітах розвідки".

Нагадаємо, Washington Post з посиланням на один із військових документів США повідомляло, що 29 вересня біля узбережжя окупованого Криму російський винищувач ледь не збив британський літак-розвідник.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес розповів про інцидент Палаті громад у жовтні, заявивши, що два російські винищувачі Су-27 перехопили RC-135 в міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, літаючи "нерозважливо", причому один літак наблизився до британського літака на відстань до 15 футів (5 метрів). 

Один із російських літаків "випустив ракету" на відстані, повідомив тоді Воллес законодавцям. Але він не описував інцидент словами "майже збитий" і пояснив запуск ракети "технічною несправністю". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: