Як Макрон хоче всадити Україну і РФ за стіл переговорів

Аналітика коротко
Четвер, 20 квітня 2023, 19:00

Агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела повідомило, що президент Франції, за сприяння Китаю, шукає спосіб посадити за стіл переговорів керівництво РФ і України.

19 квітня на публікацію американського видання, що з'явилася напередодні, відреагували в Єлисейському палаці: такі переговори мають базуватися на міжнародному праві та повазі до суверенітету України. 

Також у Єлисейському палаці запевняють, що всі союзники повідомлені про плани дій Франції. 

Докладніше – у статті Radio France internationale "Український план" Макрона: що відомо про мирну ініціативу президента Франції.

За даними Bloomberg, "Еммануель Макрон сподівається переломити низку своїх дипломатичних спроб, які викликають розчарування, звернувшись до Китаю з планом, який, на його думку, потенційно може привести до переговорів між Росією та Україною".

При цьому Bloomberg уточнює: "Французька стратегія передбачає, що переговори між Росією та Україною відбудуться вже цього літа, якщо все піде добре".

Утім, джерела видання поки що не впевнені в тому, "чи отримав Макрон підтримку свого плану" з боку України та інших її союзників, чимало з яких скептично ставляться до перспективи припинення вогню зараз – поки ЗСУ ще не зуміли відвоювати значну частину території своєї країни.

Бо, як неодноразово зазначали і в Києві, і в багатьох західних столицях, російським загарбникам потрібен не мир, а лише перепочинок для накопичення сил і нового нападу.

Крім того, українська влада, за значної підтримки суспільства, закономірно не хоче поступатися жодним клаптиком своєї землі. Показовою була відповідь представника МЗС України на пропозицію президента Бразилії Луїза Інасіу Лули да Сілви, який закликав українське керівництво "поступитися" Кримом, "щоб покласти край війні".

Крім того, макронівський план із залучення Китаю як переговірника викликає питання ще й тому, що Пекін навряд чи можна назвати нейтральною стороною цього конфлікту.

Китай і РФ неодноразово обіцяли "зміцнювати зв'язки", а на початку цього тижня навіть висловили намір "активізувати співпрацю" між своїми збройними силами.

Нагадаємо, під час поїздки до Китаю, яка відбулася 5-7 квітня, президент Франції (спільно з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн) не змогли вмовити голову КНР Сі Цзіньпіна поговорити з президентом України Володимиром Зеленським – вони не розмовляли відтоді, як Путін розв'язав повномасштабну війну.

Китайський лідер – за словами фон дер Ляєн, підтвердженими Єлисейським палацом, – лише "висловив готовність" зателефонувати українському лідеру, "коли умови і час будуть відповідними".

І це при тому, що Володимир Зеленський просив навіть не просто телефонної розмови, а запрошував Сі Цзіньпіна приїхати до Києва.

Позиція Пекіна поки що виглядає незмінною – такою, що викликає активну критику і в Україні, і у її союзників. 

Ван Веньбінь прокоментував повідомлення про спробу президента Макрона заручитися допомогою Китаю в "деескалації конфлікту", нагадавши про заяву Сі Цзіньпіна під час візиту президента Франції до Пекіна. Тоді китайський лідер багатозначно заявив, що "всі сторони повинні прагнути встановити взаємну довіру", перш ніж можна буде досягти якогось прогресу.

В адміністрації Макрона підтвердили намір Еммануеля Бонна поговорити з Ван Ї, але відмовилися коментувати деталі, додавши, що союзники Франції проінформовані про будь-які її ініціативи.

При цьому там уточнюють: "Переговори мають відбуватися з повагою до міжнародного права та суверенітету України".

Сам Макрон неодноразово заявляв, що підтримує пропоновану президентом Зеленським "формулу миру", яка передбачає насамперед повне виведення російських військ з усієї української території, включно з Кримом. 

Як це може ужитися з макронівським планом всадити українців і росіян за стіл переговорів – за умови, що Путін не висловлює жодного наміру віддавати вже захоплені землі, – поки зовсім не зрозуміло.

Докладніше – у матеріалі Radio France internationale "Український план" Макрона: що відомо про мирну ініціативу президента Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: