Сербія образилася на Україну через голосування щодо Косова

Вівторок, 25 квітня 2023, 13:10

Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич висловив незадоволення голосуванням України у Комітеті міністрів Ради Європи щодо членства Косова у РЄ.

Про це повідомив сербський телеканал N1, пише "Європейська правда".

Дачич зазначив, що голосування країн за початок процедури розгляду запиту Косова на членство в Раді Європи вплине на ставлення Белграда до цих держав у майбутньому.

У контексті українського голосування Дачич сказав, що був неприємно здивований голосом України. 

За його словами, Сербія засуджує порушення територіальної цілісності України в усіх резолюціях світу, а Київ утримався при голосуванні. Як відомо, Україна не визнає Косово незалежною державою.

Косово пройшло перший етап на шляху до членства в Раді Європи

Дачич також висловив обурення через голосування інших держав. Зокрема, він розкритикував Чорногорію.

"Чорногорія проголосувала за прийняття Косова. Їм також колись знадобиться наш голос, на який вони точно не зможуть розраховувати", – сказав глава сербської дипломатії.

Дачич додав, що претензії є і до Боснії та Герцеговини.

"Що стосується БіГ, чи був колись у моїй промові момент, коли ми не згадували про територіальну цілісність БіГ? Тепер, коли хтось запитає, ми утримаємося. Так чому ми виступали за територіальну цілісність Боснії і Герцеговини, а вони утрималися?" – зазначив Дачич.

Неприємно здивували міністра також Греція і Словаччина, сказав він.

"Міністра з Греції нагородив президент Сербії Александар Вучич. Президент Греції говорив про те, що вони не визнають Косово", – сказав Дачич.

Глава МЗС Сербії окремо подякував усім, хто голосував проти членства Косова, перерахувавши Кіпр, Іспанію, Румунію, Азербайджан і Грузію.

Дачич особливо подякував Угорщині, яка проголосувала проти, хоча Будапешт офіційно визнає незалежність Косова.

24 квітня Косово пройшло перший етап членства в Раді Європи, отримавши більше двох третин необхідних голосів на підтримку заявки на вступ до організації.

Уряд Косова заявив, що подасть заявку на членство в Раді Європи навесні минулого року, скориставшись можливістю, що з'явилася після того, як Росію виключили з цієї організації.

Прийняття в організацію вимагає схвалення двох третин членів, а оскільки Росія не визнає Косово як незалежну державу, в минулому існував ризик того, що будь-яка попередня заявка буде відхилена.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: