Топ-бізнесмен європейської автоіндустрії пропонував Путіну "рятувати виробництво авто" в РФ – Spiegel

П'ятниця, 7 квітня 2023, 12:30

Німецьке видання Spiegel повідомляє, що підприємець Зигфрід Вольф, який входить до наглядових рад кількох європейських автомобільних концернів, пропонував РФ співпрацю та звертався для цього особисто до Владіміра Путіна.

Про це йдеться у статті видання, опублікованій 7 квітня, пише "Європейська правда". 

У січні 2023 року австрійський підприємець, який входить, зокрема, до наглядової ради Schaeffler та Porsche SE (куди входить і Volkswagen), нібито написав президенту Росії листа, відкриваючи його зверненням "Дорогий Владімір Владімірович".

У ньому Вольф запропонував в обмін на початкову позику в розмірі близько 800 млн євро запустити "порятунок російської автоіндустрії" та забезпечити локальне виробництво щонайменш 270 тисяч авто кожного року. Серед іншого, йдеться про ідею "відродити легендарну російську "Волгу".

Вольф запропонував реалізовувати проєкт разом з російським автовиробником ГАЗ (Горьківський автомобільний завод) та задіяти потужності двох заводів, які з весни 2022 року фактично простоюють – у тому числі завод у Калузі, який належить Volkswagen. 

При цьому Вольф заявив, що загальної згоди із найвищим керівництвом Volkswagen нібито вже досягнено і рішення буцімто мають затвердити у березні. 

Зигфрід Вольф давно вважається підприємцем з особливо сильними зв’язками у Росії, обіймав різні управлінські посади у бізнес-імперії олігарха Олега Дерипаски, зокрема і в раді директорів ГАЗ, та досі є власником 10% акцій. 

Видання також пише про плани Вольфа задіяти для виробництва вантажівок ГАЗ, які використовуються у тому числі російською армією, потужності колишнього заводу Schaeffler. 

Spiegel акцентує, що така глибока співпраця Вольфа з Росією зараз, зважаючи на його вплив і обізнаність про німецький автопром, не може не викликати питань. 

При цьому на запит про коментар Вольф у березні заявив, що "рішуче засуджує війну" та додав, що припинив попередню діяльність у Росії і "жодним чином" не співпрацює з підсанкційними особами чи компаніями. Його лист ставить під сумнів ці слова. 

У Volkswagen дистанціювалися від пропозицій Вольфа до Путіна, зазначивши, що рада директорів нічого не знала про існування листа і його зміст. У Porsche SE також заявили, що не знали про лист. 

За інформацією Spiegel, у березні кількох німецьких співробітників Schaeffler запрошували до Нижнього Новгорода для обговорення співпраці.

Після запиту видання компанія заявила, що на високому рівні про поїздку досі не знали, а тепер інструкцію уточнять і буде чітко зазначено, що обговорення майбутнього бізнесу із підсанкційними компаніями заборонене.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: