Суд ЄС визнав недійсним схвалення Єврокомісією допомоги для порятунку Lufthansa

Середа, 10 травня 2023, 12:52

Європейська комісія не повинна була затверджувати багатомільярдну допомогу від уряду Німеччини для авіакомпанії Lufthansa у зв'язку з пандемією COVID-19.

Як повідомляє "Європейська правда", таке рішення ухвалив Суд Європейського Союзу.

Суд у своєму рішенні вказав, що Єврокомісія припустилася кількох помилок під час розгляду заявки Берліна. В результаті конкуренти Lufthansa могли зазнати збитків.

Позов до суду подали два конкуренти – авіакомпанії Ryanair і Condor.

Обмеження на подорожі під час пандемії коронавірусу майже зупинили бізнес Lufthansa. Саме тому навесні 2020 року федеральний уряд підтримав найбільшу національну авіакомпанію мільярдним пакетом допомоги. В обмін на це Lufthansa мала взяти на себе зобов'язання уникнути спотворення конкуренції, наприклад, передати права на слоти у Франкфурті та Мюнхені конкурентам.

План порятунку передбачав підписку Державного фонду стабілізації економіки на акції для збільшення капіталу, щоб сформувати 20-відсоткову частку в акціонерному капіталі авіакомпанії. Крім того, планувалася негласна участь у розмірі до 5,7 мільярда євро та кредит у розмірі до трьох мільярдів євро. Однак останній не підлягав умовам і в принципі вже був схвалений заздалегідь.

У червні 2020 року Європейська комісія схвалила допомогу в розмірі 6 мільярдів євро.

Судді частково погодилися з рішенням Єврокомісії, але заявили, що в Брюсселі припустилися кількох помилок у своїй оцінці. Зокрема, комісія помилково припустила, що Lufthansa не могла отримати 6 млрд євро на самому ринку. Крім того, вона не встановила жодних стимулів для швидкого погашення кредиту і не переконалася, що інші авіакомпанії не зазнають жодних конкурентних втрат в результаті виконання умов.

Lufthansa звернулася по допомогу до держави під час пандемії коронавірусу, оскільки, за її власними заявами, вона більше не мала доступу до фінансового ринку. Гроші вже були повернуті, а держава отримала від цього прибуток.

Практичні наслідки рішення суду поки що незрозумілі. Єврокомісія може подати апеляцію. Lufthansa заявила, що проаналізує вердикт, а потім вирішить, як діяти далі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: