Прокуратура Польщі підтвердила, що конфіскувала $1,1 млн у посольства РФ як речовий доказ

Середа, 10 травня 2023, 20:23

Польська прокуратура переказала на власний рахунок майже 800 тисяч злотих (194,3 тисячі доларів) і понад 912 тисяч доларів із банківських рахунків торговельного представництва посольства Росії, кваліфікувавши їх як речові докази у своєму розслідуванні.

Про це стало відомо виданню Rzeczpospolita, повідомляє "Європейська правда".

Розслідування, яке стосується рахунків торгпредства посольства РФ у Варшаві, почалось одразу після початку повномасштабної війни в Україні. Підозри виникли, коли російські дипломати спробували зняти великі суми готівки на початку березня 2022 року – двічі по 500 тисяч доларів, потім по 300 тисяч доларів і далі – ще двічі по 500 тисяч.

Тоді генеральний інспекторат фінансової інформації Польщі заблокував рахунки в банку Santander, посилаючись на те, що кошти з них можуть бути використані для фінансування терористичної діяльності або відмивання грошей.

Польща забрала у посольства РФ базу відпочинку під Варшавою

Російський посол у Польщі Сергєй Андрєєв тоді заявив про порушення міжнародного права, але в червні 2022 року суд Варшави визнав законність рішення про блокування рахунків.

У квітні Андреєв заявив, що влада Польщі вилучила гроші з рахунків диппредставництва і торгпредства РФ. Але це рішення він так і не оскаржив через суд, і в результаті воно набуло чинності.

"Рішення про зміну юридичної форми зберігання заблокованих коштів не було оскаржене в суді. Воно є юридично обов'язковим", – підтвердив Rzeczpospolita прокурор Даріуш Жондло, керівник Мазовецького відділу по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією Національної прокуратури, яка розслідує цю справу.

Нагадаємо, у квітні польська влада також повернула мерії Варшави приміщення, яке російське посольство використовувало як школу для дітей своїх дипломатів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.