Країни Балтії хочуть прискорити відключення від енергомереж Росії

П'ятниця, 12 травня 2023, 12:25

Прем'єр-міністри Естонії, Латвії та Литви заявили у п'ятницю, що вони розглядають можливість прискорення плану відключення енергопостачання Балтійського регіону від російської енергосистеми.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

"Сьогодні ми домовилися продовжити дискусії про прискорення, як тільки завершимо всі наші дослідження", – заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас на спільній пресконференції зі своїми латвійським і литовським колегами.

Що дало Україні приєднання до енергомереж ЄС під час війни

"Технічні дослідження, особливо щодо виробничих потужностей та енергетичної кризи, дозволять нам прояснити деталі і точні терміни цього процесу", – додала вона.

Нагадаємо, у квітні уперше в історії Литва повністю відключилася від російської електромережі. Тестування тривало 10 годин, електропостачання відбувалося за рахунок місцевих електростанцій, а також імпорту з Польщі та Швеції.

Литва, а також Латвія та Естонія прагнуть зменшити свою енергетичну залежність від Росії, шукаючи альтернативні джерела постачання нафти, газу та електроенергії. 

Хоча країни Балтії більше не імпортують російські енергоносії на зразок газу й нафти після вторгнення в Україну минулого року, вони все ще покладаються на Росію в підтримці стабільності своєї електроенергетичної системи.

Країни Балтії мають давній план стати частиною європейської децентралізованої мережі електромереж, відомої як ENTSO-E, до 2025 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.