Швейцарія готується списати 25 Leopard 2 на користь Німеччини – замінять передані Україні

Середа, 24 травня 2023, 16:22

Федеральна рада Швейцарії в середу підтримала пропозицію вивести з експлуатації 25 із 96 бойових танків Leopard 2, які після цього можуть бути передані Німеччині.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Швейцарський уряд, таким чином, підтримав позицію парламентського комітету з питань безпеки, який закликав вивести з експлуатації 25 танків за умови, що це має відбутися лише в разі продажу танків компанії, яка їх виробила – тобто німецькій Rheinmetall.

"Федеральна рада підтримує цю пропозицію і уповноважує керівника Федерального департаменту оборони, захисту населення і спорту відстоювати її під час парламентських дебатів щодо послання Збройних сил у 2023 році", – йдеться в повідомленні Федеральної ради.

Ще в березні міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус і німецький міністр економіки Роберт Габек звернулись до віцепрезидентки Швейцарії Віоли Амхерд із проханням схвалити продаж 96 списаних танків Leopard 2 концерну Rheinmetall.

Йдеться про немодернізовані танки Leopard 2A4, які швейцарська армія нині фактично не використовує – вони перебувають на зберіганні.

Німецькі урядовці тоді наголошували, що танки, які планується придбати у Швейцарії, не будуть передані Україні, а використовуватимуться для зміцнення обороноздатності європейських країн.

Швейцарію критикують за те, що вона забороняє іншим державам передавати Києву вироблену в неї зброю з міркувань нейтралітету. Це стосується і Німеччини, яка не може постачати Україні боєприпаси до самохідних установок Gepard.

Читайте також: "Гроші не пахнуть". Як нейтральна Швейцарія допомагає і як блокує допомогу Україні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: