Німеччина хоче викупити у Швейцарії 96 списаних Leopard 2, щоб замінити передані Україні

П'ятниця, 3 березня 2023, 10:17

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус і німецький міністр економіки Роберт Габек звернулись до віцепрезидентки Швейцарії Віоли Амхерд із проханням схвалити продаж 96 списаних танків Leopard 2 концерну Rheinmetall.

Як повідомляє "Європейська правда", цю інформацію швейцарському порталу Blick підтвердив речник міністерства оборони Швейцарії Лоренц Фрішкнехт.

У листі, датованому ще 23 лютого, Пісторіус і Хабек наголошують, що танки, які планується придбати у Швейцарії, не будуть передані Україні, а використовуватимуться для зміцнення обороноздатності європейських країн.

"З точки зору армії, в принципі, можна було б обійтися без обмеженої кількості бойових танків – за вирахуванням власних потреб Швейцарії", – прокоментував Фрішкнехт. Йдеться про 34 законсервовані танки, які доповнять 134 модернізовані Leopard-2, що зараз перебувають на озброєнні.

Нейтральна Швейцарія планує дозволити реекспорт зброї в Україну

За словами речника швейцарського Міноборони, передумовою до угоди з Німеччиною є офіційне рішення парламенту про зняття танків з озброєння на сході Швейцарії.

Нагадаємо, що раніше ідея продати майже 100 законсервованих танків Leopard 2 за символічну плату Польщі, Словаччині та Чехії замість танків, які їхні уряди планують відправити в Україну, була запропонована у швейцарському політикумі.

Хоча раніше цього року парламентські комітети відхилили аналогічні запити Німеччини, політики стають усе більш відкритими до такого кроку, зазначає Blick. Нейтралітет Швейцарії та її законодавство не перешкоджають викупу танків, якого зараз домагається Берлін через компанію Rheinmetall.

Швейцарію критикують за те, що вона забороняє іншим державам передавати Києву вироблену в неї зброю з міркувань нейтралітету. Це стосується і Німеччини, яка не може постачати Україні боєприпаси до самохідних установок Gepard.

Читайте також: Крига скресла: як нейтральна Швейцарія схиляється до реекспорту озброєнь в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.