В Брюсселі узгодили план нарощування виробництва зброї для допомоги Україні

Середа, 3 травня 2023, 13:38

У середу, 5 травня, Єврокомісія оголосила про виділення 500 млн євро на термінове зміцнення потенціалу оборонної промисловості ЄС.

Про це повідомляє пресслужба Єврокомісії, пише "Європейська правда".

Зазначається, що пропозиція дозволить європейській оборонній промисловості краще підтримувати збройні сили України та країн ЄС.

Ухвалений Єврокомісією документ спрямований на нарощування виробничих потужностей ЄС і подолання поточного дефіциту боєприпасів і ракет, а також їхніх компонентів. Він сприятиме розконсервації запасів держав-членів і спільним закупівлям боєприпасів.

У Єврокомісії розраховують, що Європарламент ухвалить пропозицію до літа.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європа посилює свою підтримку Україна на трьох напрямках.

"По-перше, держави-члени надають додаткові боєприпаси зі своїх наявних запасів за підтримки Європейського фонду миру в розмірі мільярд євро. По-друге, разом з державами-членами ми спільно закуповуватимемо більше боєприпасів для України – і для цього ми виділяємо додатковий мільярд євро. І сьогодні ми працюємо на третьому напрямку. Посилення і прискорення оборонного промислового виробництва боєприпасів в Європі", – зазначила вона.

Раніше ЗМІ повідомляли, що посли країн Євросоюзу у середу знову спробують домовитися про підходи до спільної закупівлі боєприпасів для України.

Нагадаємо, деякі посадовці припускали раніше, що угоди досягнуть ще в середині квітня, але ці надії виявились марними.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив розчарування тим, що реалізація цього важливого рішнення ЄС гальмується. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.