Одна з найбільших газет Фінляндії поширює серед росіян правду про Україну через CounterStrike

фото
Середа, 3 травня 2023, 17:19

Найбільша щоденна газета Фінляндії Helsingin Sanomat у середу з нагоди Всесвітнього дня свободи преси створила спеціальну карту в популярній серед росіян комп’ютерній грі CounterStrike, де заховала статті російською про війну в Україні.

Про це йдеться в публікації Reuters, пише "Європейська правда".

Головний редактор Helsingin Sanomat Антеро Мукка пояснив, що газеті довелося проявити творчий підхід для оминання обмежень, запроваджених російською владою. Фінське видання, яке з 2022 року почало публікувати частину матеріалів російською, в РФ заблокували.

"Оскільки ми були дуже стурбовані ситуацією зі свободою преси та свободою слова в Росії, ми вирішили, що, можливо, можна знайти нові канали, щоб забезпечити російську аудиторію надійною, незалежною журналістикою, наприклад про ситуацію в Україні", – сказав Мукка в інтерв'ю Reuters.

Автори Helsingin Sanomat створили карту невизначеного зруйнованого війною слов'янського міста, назвавши її "de_voyna". Назва містить покликання на російське слово "война", яким у РФ офіційно заборонено називати повномасштабний напад на Україну.

Карта у CounterStrike містить таємну кімнату, де заховані зображення й тексти Helsingin Sanomat, які детально описують жорстокість, свідками якої стали журналісти й фотографи газети під час активної фази війни в Україні.

Кулеба звинуватив ООН у цензурі після розпорядження не називати "війною" напад РФ

Антеро Мукка зазначив Reuters, що газета не питала дозволу автора CounterStrike, американської компанії Valve, на поширення своїх матеріалів у грі, оскільки вона дозволяє користувачам створювати й додавати власний контент на свою платформу.

"Якщо хтось із молоді в Росії завдяки цій грі на кілька секунд замисляться над тим, що відбувається в Україні, то це того варте", – вважає він.

Створена у 2012 році, CounterStrike входить до десяти найпопулярніших комп'ютерних ігор у світі. Як зазначає Reuters, кооперативний шутер від першої особи популярний зокрема "серед молодих російських чоловіків".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: