Генсек НАТО відреагував на спробу запуску Північною Кореєю супутника-шпигуна

Середа, 31 травня 2023, 09:59

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг засудив запуск Північною Кореєю військового супутника, який закінчився невдачею.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на оприлюднену у середу заяву генсека.

"Я рішуче засуджую спробу запуску КНДР військового супутника з використанням технології балістичних ракет. Це посилює напруженість і створює серйозні ризики для безпеки в регіоні і за його межами", – заявив Столтенберг.

Запуск першого розвідувального супутника КНДР закінчився невдачею: впав у море

Він назвав запуск кричущим порушенням численних резолюцій Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

"НАТО закликає КНДР припинити ці провокаційні дії і повернутися до діалогу задля досягнення сталого миру і повної та перевіреної денуклеаризації Корейського півострова", – додав генсек.

КНДР 31 травня здійснила спробу запуску апарату, який Пхеньян називає супутником для військової розвідки. Запуск закінчився невдачею – супутник впав у Жовтому морі. 

Пхеньян заявив, що планує повторити запуск у максимально швидкі терміни, проте експерти схиляються до думки, що КНДР знадобляться місяці, аби розібратися з технічними дефектами, які проявилися під час пуску. 

Лідер Північної Кореї анонсував запуск першого розвідувального супутника Пхеньяна ще у квітні, а невдовзі перед пуском КНДР повідомила про свій намір Японії та Міжнародній морській організації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: