Дані кількох мільйонів облікових записів громадян Польщі з'явились у мережі

Середа, 31 травня 2023, 18:22

У мережі з’явились дані кількох мільйонів облікових записів громадян Польщі – зокрема й на урядових порталах, банківських сервісах і соцмережах.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомив портал Zaufana Trzecia Strona.

Файл під назвою pl.txt, який складається з понад шести мільйонів рядків і містить дані про облікові записи польських користувачів інтернету, був опублікований на польськомовному форумі в мережі Tor.

Ці дані – логіни, паролі та веб-адреси, з яких вони були отримані. За даними Zaufana Trzeecia Strona, автором публікації є акаунт, створений близько двох місяців тому, який раніше нічого не публікував.

 
Фото: Zaufana Trzecia Strona

Найчастіше в базі даних з'являються такі сайти, як facebook.com, allegro.pl, .gov.pl, poczta.onet.pl, poczta.wp.pl, online.mbank.pl, .ingbank.pl, x-kom.pl або morele.net.

Хоча оцінити кількість поляків, які постраждали від інциденту, неможливо, навряд чи їх можна обчислити мільйонами, оскільки багато паролів могли бути отримані внаслідок зараження одного комп’ютера вірусом.

За даними ZTS, інформація була викрадена шкідливим програмним забезпеченням, яке знаходить логіни і паролі, що зберігаються в браузері, та передає їх зловмисникам. Невідомо, з якого періоду походять оприлюднені дані, але в записах фігурують акаунти за 2023 рік.

Міністр цифровізації Польщі Януш Цешинський у середу підтвердив інформацію про витік і заявив, що польська влада запустила сервіс, який дозволяє перевірити, чи не присутні у витоку ваші дані.

Чи буде здійснювати Варшава розслідування у зв’язку з інцидентом, наразі не повідомлялось.

Масові крадіжки персональних даних відбуваються досить часто. Приміром, у 2021 році в Албанії розслідували масштабний витік даних з держреєстрів після того, як невідомі поширили у WhatsApp персональні дані 630 тисяч із 2,8 млн жителів країни. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.