Президент Сербії не приїде на саміт у Кишинів на тлі сутичок на півночі Косова – ЗМІ

Середа, 31 травня 2023, 22:18

Сербський президент Александар Вучич вирішив не приїхати на саміт Європейської політичної спільноти в четвер, зменшивши можливість зустрічі з прем’єром частково визнаного Косова Альбіном Курті на тлі напруженості на півночі цієї країни.

Про це агенції Europa Press стало відомо з дипломатичних джерел, повідомляє "Європейська правда".

Хоча ЄС працює над тим, щоб влаштувати переговори Вучича й Курті для припинення насильства на півночі Косова, зустріч між ними найближчим часом не очікується, пише видання.

На пресконференції в Молдові, відповідаючи на запитання про можливість тристоронньої зустрічі з лідерами Сербії і Косова, верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель висловив сподівання, що незабаром він зможе зустрітися з сербським лідером.

На зустрічі з косовським прем’єром Курті в Братиславі в середу, топ-дипломат ЄС наголосив на необхідності засудження насильства, зниження напруженості та повернення до діалогу. "Немає іншого рішення, окрім діалогу і дотримання попередніх домовленостей", – сказав він.

Зазначимо, що в програмі Європейського політичного саміту Александар Вучич був присутній як учасник.

ЗМІ: Ердоган не приїде на саміт європейських лідерів у Кишинів

Як відомо, США та ЄС різко розкритикували Косово через рішення примусово призначити етнічних албанців мерами у муніципалітетах, де більшість населення становлять серби, незважаючи на те, що явка виборців на нещодавніх місцевих виборах становила менше 4%.

Під час сутичок серби закидали миротворчі сили НАТО, які забезпечували порядок на тлі заворушень, запалювальними пристроями, камінням і пляшками. 30 солдатів KFOR, в тому числі 19 угорців і 11 італійців, отримали поранення. Постраждали також 53 серби.

Після цього Альянс вирішив направити ще 700 військових до Косова.

У відповідь на поглиблення кризи Вашингтон пішов навіть на скасування участі Косова у військових навчаннях під проводом США і заявив, що зараз "не має особливого ентузіазму" допомагати Приштині рухатись до членства в ЄС і НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.