Італія вимагає вибачень від Франції за образу "всіх італійців і прем'єр-міністра"

П'ятниця, 5 травня 2023, 15:35

Італія очікує вибачень від Франції, щоб покласти край суперечці з приводу образливих, на думку Рима, зауважень щодо міграції.

Про це заявив у п'ятницю міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні в інтерв'ю газеті Corriere della Sera, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Таяні в останній момент скасував візит до Парижа в четвер після того, як міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен заявив, що прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні "не змогла вирішити міграційні проблеми, через які вона була обрана".

Дарманен, чий власний уряд перебуває під тиском ультраправих через міграційні проблеми та вкрай непопулярну пенсійну реформу, додав, що Мелоні "брехала" виборцям про те, що вона може покласти край міграційній кризі.

Таяні назвав ці зауваження "образами" на адресу Італії та Мелоні.

"Якщо хтось ображає безпідставно, то найменше, що він може зробити, це вибачитися. У цьому випадку він образив усіх італійців, а також уряд і прем'єр-міністра", – сказав Таяні в інтерв'ю.

Імміграція є гострою темою у відносинах між Францією та Італією, чиї бачення світу були схожими під керівництвом Маріо Драгі, але розійшлися після того, як у жовтні до влади прийшов уряд Мелоні.

Дарманен близький до президента Франції Еммануеля Макрона і в листопаді минулого року він розкритикував Рим, звинувативши уряд Мелоні в "егоїзмі" за відмову дозволити благодійному рятувальному судну пришвартуватися в Італії, змусивши його замість цього попрямувати до Франції.

У четвер Дарманен порівняв Мелоні з ультраправою французькою лідеркою Марін Ле Пен, політичним ворогом Макрона. "У крайніх правих є вада. Це брехня населенню", – сказав Дарманен.

У четвер Франція також поспішила виступити із заявою, в якій намагалася запевнити Рим у своїй готовності тісно співпрацювати з Італією, але цього виявилося недостатньо, щоб переконати Таяні приїхати до Парижа і він скасував поїздку.

Речник французького уряду Олів'є Веран намагався розрядити напруженість, заявивши в п'ятницю в інтерв'ю CNews, що він упевнений у відсутності бажання з боку Дарманена піддати Італію остракізму.

Пізніше Таяні заявив громадському телебаченню RAI, що Париж, схоже, зрозумів, що "була зроблена серйозна помилка".

"З нашого боку немає наміру розривати або мати негативні відносини з Францією. Я сподіваюся, що ця полеміка може незабаром закінчитися", – сказав він. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: