ЄС у новому пакеті санкцій проти РФ покарає за крадіжку музейних експонатів з України – ЗМІ

Вівторок, 9 травня 2023, 20:19

Одинадцятий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії передбачає обмеження щодо причетних до вивезення культурних цінностей із окупованих територій України.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише видання EUobserver, у розпорядженні якого опинився проєкт санкцій.

Зеленський розраховує на удар по атомній галузі РФ в 11-му пакеті санкцій ЄС

Документ, поширений Єврокомісією серед держав-членів, пропонує запровадити санкції проти п'яти російських посадовців, причетних до крадіжки творів мистецтва з України.

"Культурні цінності Херсонського художнього музею були вилучені з музею в жовтні та листопаді 2022 року і незаконно вивезені до Сімферополя, в незаконно анексований Крим", – йдеться в проєкті санкцій.

Один із фігурантів проєкту чорного списку "добровільно й свідомо допоміг російським силовикам звільнити (Херсонський обласний – ред.) музей від його артефактів", зазначається в документі.

Інший "виявив місцеперебування творів мистецтва з Маріупольського художнього музею імені Куїнджі й добровільно передав ці твори російській владі, яка сприяла їх передачі до Донецького краєзнавчого музею".

За даними ЮНЕСКО, в результаті повномасштабного вторгнення Росії в Україну було пошкоджено 254 українські культурні об'єкти, зокрема 109 релігійних споруд, 22 музеї та 91 історичну будівлю.

Нагадаємо, Європейська комісія минулого тижня направила країнам-членам ЄС пропозиції щодо 11-го пакета санкцій проти РФ. За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, у ньому пропонується додати нові обмеження на імпорт та посилити відповідальність за обхід санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: