Рютте: Саміт у Вільнюсі окреслить шлях України до НАТО, але не запропонує членство

Четвер, 1 червня 2023, 12:24

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що НАТО на саміті у липні не зможе запропонувати повноправне членство Україні через агресивну війну Росії, що триває. 

Про це Рютте сказав, прибувши на саміт Європейської політичної спільноти у Молдові в четвер, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Україна, очевидно, буде важливою гостею на цьому (вільнюському. – Ред.) саміті. Ми вже погодилися в Бухаресті, що є шлях України до НАТО. Питання у тому, якою буде мова за підсумком саміту у Вільнюсі. Вона має вийти за рамки Бухарестської декларації. Нам потрібна нова мова", – сказав прем’єр-міністр Нідерландів.

Рютте вважає, що на саміті у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня, Україна не отримає запрошення до НАТО.

"Я думаю, що на цьому етапі вона (офіційна мова, використана у документах НАТО на саміті. – Ред.) не буде пропонувати повноправне членство (України. – Ред.) в НАТО. Це неможливо через цю жахливу агресію, яка зараз відбувається всередині України і проти України", – сказав Рютте.

За його словами, члени Альянсу "окреслять шлях до майбутнього, що означає, що Україна одного дня приєднається до НАТО". 

Прем’єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш, прибувши на саміт у Молдові, заявив, що на саміті НАТО у Вільнюсі в липні обговорять можливість членства України в Альянсі після того, як війна з Росією закінчиться.

Нагадаємо, міністри закордонних справ НАТО 1 червня обговорять на зустрічі в Осло прагнення України вступити в Альянс напередодні вільнюського саміту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: