Сербія все ще хоче купити французькі винищувачі Rafale

Субота, 10 червня 2023, 15:52

Сербія все ще прагне купити винищувачі Rafale у французької компанії Dassault, але обговорює ціну і пов'язані з ними системи озброєнь.

Про це заявив у п'ятницю президент Сербії Александар Вучич в інтерв'ю агентству Reuters, повідомляє "Європейська правда".

"Фінансування є проблемою", – сказав Вучич, додавши, що тривають переговори про те, які ракети використовувати, і про ціну угоди, яку він минулого року оцінив приблизно в 3 мільярди євро.

Президент Сербії привів армію в стан найвищої боєготовності через напругу в Косові

Сербія, кандидатка на вступ до Європейського Союзу, яка має одну з найбільших армій на Балканах, все ще покладається на літаки радянського виробництва, такі як МіГ-29 і вертольоти Мі-35м, а також на російські ракети і танки.

Вучич сказав, що придбання літаків Rafale "зробить Сербію іншою країною і набагато більшою силою".

На додаток до радянських і російських засобів протиповітряної оборони Сербія має китайські бойові дрони і ракети "земля-повітря" середньої дальності.

Вучич сказав, що переговори з Францією включали обговорення ракет для Rafale, хоча, за його словами, Париж не хоче продавати свою ракету класу "повітря-повітря" Meteor країні, яка не є членом НАТО.

Окремо Вучич заявив, що Белград планує завершити угоду про купівлю 118 американських військових вантажівок HMMWV, відомих як Humvees.

Вучич раніше заявляв, що Сербія хоче інвестувати додаткові 700 мільйонів євро у свою військову та оборонну промисловість у 2023 році.

У квітні минулого року Вучич оголосив, що Сербія планує закупити багатоцільові винищувачі Rafale у Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: