У Німеччині обурені через тюремний строк для ліворадикалки за напади на неонацистів

П'ятниця, 2 червня 2023, 18:30

Тюремний термін для ліворадикальної екстремістки, яка брала участь у насильницьких нападах на неонацистів, викликав обурення як у лівих, так і в правих колах німецького політикуму.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє BBC.

Ліна Е. була засуджена до п'яти років і трьох місяців ув'язнення, але їй також повідомили, що вона тепер вільна до розгляду апеляції, оскільки перебувала під вартою з 2020 року.

Троє чоловіків, засуджених разом з нею, також отримали тюремні терміни.

Після того, як Ліну Е. визнали винною, у кількох містах відбулися ліворадикальні протести, а поліцію закидали пляшками та фаєрами.

Інші німці були обурені рішенням звільнити Ліну Е. після двох з половиною років ув'язнення – вони вважають, що це посилає сигнал лівим, що насильство проти ультраправих є прийнятним.

Суддя Ганс Шлютер-Стаатс заявив, що Ліна Е. буде випущена на волю в очікуванні результатів розгляду її апеляції. Повідомляється, що вона погано себе почуває і їй довелося здати своє посвідчення особи і паспорт.

Виносячи вердикт, суддя сказав, що "протистояння правим екстремістам є поважним мотивом", але застосування сили виправдане лише в інтересах держави, і її дії все одно є "серйозними кримінальними злочинами". Він розкритикував аргумент її адвокатів про політичну вмотивованість справи.

Ліна Е. вважалася лідером своєї ультралівої групи, яка протягом декількох років вела жорстоку кампанію насильства проти крайніх правих – з використанням молотків, залізних прутів і бейсбольних біт.

Сабіне Фольк, дослідниця ультраправих з Університету Пассау, сказала, що злочини, скоєні бандою, жахливими, але, як видається, на сході Німеччини існує "дисбаланс влади" проти ультралівих.

"У радикальних лівих колах існує думка, що держава нічого не робить проти неонацистів, і тому вони повинні взяти на себе їхні обов'язки", – сказала вона.

Міністр внутрішніх справ Ненсі Фезер попередила про зростаючу готовність крайніх лівих вдатися до насильства. Однак минулого тижня вона заявила, що правий екстремізм залишається найбільшою радикальною загрозою для німецької демократії.

Ультраправа партія AfD засудила рішення про звільнення Ліни Е. як "м'яке" і поскаржилася на порушення принципу верховенства права.

За останні місяці AfD піднялася в німецьких опитуваннях громадської думки на тлі зростання невдоволення коаліційним урядом. Останнє опитування ставить їх в один ряд з лівоцентристською СДПН канцлера Олафа Шольца з 18%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: