Ключові партії Німеччини б’ють на сполох через зростання рейтингу ультраправих

П'ятниця, 2 червня 2023, 16:36

Відомі члени німецьких основних партій висловили тривогу у зв'язку з новим опитуванням, яке показує підтримку ультраправої "Альтернативи для Німеччини" на рекордно високому рівні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Опитування DeutschlandTrend, яке щомісяця проводить компанія infratest dimap для суспільного мовника ARD, оприлюднене в четвер, показує, що підтримка виборців "Альтернативи для Німеччини" становить 18%, що дорівнює підтримці соціал-демократів канцлера Олафа Шольца. На виборах 2021 року партія Шольца отримала 25,7% голосів, тоді як "Альтернатива для Німеччини" (AfD) – 10,3%.

"Це (...) катастрофа, яку слід сприймати як тривожний сигнал для всіх партій центру", – заявив Норберт Реттген, старший депутат від головної опозиційної партії Християнсько-демократичний союз, чия підтримка склала 29% в опитуванні 1 302 виборців, проведеному 30-31 травня.

Реттген сказав, що його власна правоцентристська партія повинна запитати себе, чому вона не отримала стільки ж вигоди від невдоволення виборців урядом.

Його колега по партії Серап Гюлер заявила, що сильна підтримка AfD повинна насторожити всі демократичні партії.

"Ми несемо відповідальність за те, щоб швидко змінити це знову", – сказала вона пізно ввечері в четвер.

AfD та її філії потрапили під пильну увагу внутрішньої розвідки країни, BfV, через свої зв'язки з екстремістами. Нещодавно голова відомства попередив про "дивовижні паралелі" між сьогоденням і 1920-1930-ми роками, коли спостерігалося зростання політичного екстремізму і авторитаризму, що завершилося нацистською диктатурою.

Близько двох третин тих, хто підтримав AfD в опитуванні, сказали, що зробили це на знак протесту проти інших партій, а не тому, що були переконані в політиці ультраправих. Тим не менш, AfD має шанс перемогти на виборах у трьох землях на сході Німеччини наступного року, що поставить основні сили в незручне становище, коли їм доведеться формувати широку коаліцію проти найсильнішої партії.

Савсан Чеблі, член Соціал-демократичної партії, написав у Твіттері після публікації опитувань: "AfD з 18 відсотками. Люди, прокиньтеся, чорт забирай!"

Нагадаємо, "Альтернатива для Німеччини" з початку вторгнення Росії в Україну критикувала позицію німецького федерального уряду щодо допомоги Києву та виступала за діалог з РФ. Проте, наприкінці червня 2022 року в лавах AfD несподівано стався розкол, оскільки західнонімецькі делегати не погодилися з відсутністю слова "війна" в описі подій в Україні.

Через позицію AfD канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав її "партією Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: