У Словаччині судитимуть ексміністра, який підтримав вторгнення в Україну

Понеділок, 5 червня 2023, 19:16

Прокуратура Словаччини оголосила обвинувачення колишньому міністру юстиції та екссудді Верховного суду Штефану Гарабіну, який публічно схвалив рішення президента РФ Владіміра Путіна вторгнутись в Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Dennik N.

За словами речниці Спеціальної прокуратури Словаччини Яни Текелевої, обвинувальний акт проти Гарабіна стосується злочину наклепу на національну, расову та релігійну приналежність і злочину схвалення кримінального злочину.

У разі доведення вини ексміністру загрожує до трьох років позбавлення волі.

Лише 40% словаків та 46% болгар вірять у напад РФ на Україну; показник Угорщини виправився

Справу проти Гарабіна порушили ще навесні 2022 року.

Звинувачення пов’язані з дописом словацького ексміністра у Facebook, яким він 25 лютого підтримав вторгнення РФ в Україну, написавши, що "зробив би те саме, що зробив Путін, з огляду на те, що відбувається в Україні", повторюючи аргументи російської пропаганди.

Згодом Гарабін видалив допис, але його скриншоти збереглись у ЗМІ. Сам він у спілкуванні з пресою у травні заявив, що не бачить нічого протизаконного у своєму дописі і це було висловлення його особистої думки.

Штефан Гарабін був суддею Верховного суду Словаччини з 1998 по 2003 і з 2009 по 2014 роки, а у 2006-2009 роки – очолював Міністерство юстиції країни. У 2019 році він брав участь у виборах президента як позапартійний кандидат, посівши третє місце.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: