ЄСПЛ засудив Росію за відмову розслідувати отруєння Навального

Вівторок, 6 червня 2023, 13:25

Росія порушила права російського опозиціонера Алексєя Навального, відмовившись порушити кримінальну справу за фактом його отруєння.

Відповідне рішення ухвалив у вівторок Європейський суд з прав людини, передає "Європейська правда".

Суд встановив, що "розслідування, проведене російською владою, не було відкритим для перевірки і не враховувало право жертви на участь у процесі".

Російське розслідування "не дослідило твердження про можливий політичний мотив замаху на вбивство, а також можливу причетність державних агентів", і тому "не може вважатися адекватним", – додав суд.

Давній критик і головний політичний опонент президента Росії Володимира Путіна Навальний захворів на борту літака, що летів до Москви з Томська, в Сибіру, в серпні 2020 року.

Пізніше Навальний був евакуйований з Сибіру до берлінської лікарні, де німецькі військові експерти встановили, що він був отруєний хімічною нервово-паралітичною речовиною з групи "Новічок" – тією ж речовиною, що використовувалася при спробі вбивства Сергєя Скрипаля, яку, як вважають, здійснили російські спецслужби у Британії у 2018 році.

У той час Кремль заперечував, що Путін наказав отруїти Навального, і заявив, що немає підстав для відкриття кримінального розслідування.

Навальний п'ять місяців лікувався в Німеччині, перш ніж вирішив повернутися до Росії. Він був заарештований після повернення до Москви в січні 2021 року.

Згодом російський суд засудив Навального до двох з половиною років позбавлення волі за нібито порушення умов умовно-дострокового звільнення. У березні 2022 року він був засуджений ще до дев'яти років позбавлення волі за звинуваченням у шахрайстві, і проти нього неодноразово порушувалися додаткові кримінальні справи. Навальний наразі перебуває у в'язниці суворого режиму. Члени його команди заявляють, що у в'язниці він зазнає утисків, йому відмовляють у їжі та доступі до медичної допомоги.

Європейський суд з прав людини, розташований у Страсбурзі, є частиною Ради Європи, правозахисної організації, що складається з 46 держав, членом якої Росія більше не є. Рішення ЄСПЛ є юридично обов'язковими для виконання країнами-членами.

Нагадаємо, дослідницька група при Європейському парламенті представила серію доповідей про ключові проблеми 2023 року, одна з яких була присвячена перспективам Росії – жоден із запропонованих сценаріїв не є позитивним для Москви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: