Парламент Франції полегшив розслідування воєнних злочинів, скоєних іноземцями

Четвер, 6 липня 2023, 20:50

Національна асамблея слідом за Сенатом у четвер посилила так звану універсальну юрисдикцію Франції щодо розслідування злочинів проти людяності та воєнних злочинів.

Про це повідомляє AFP, пише "Європейська правда".

Депутати проголосували за вилучення із законодавства однієї з умов, що обмежували універсальну юрисдикцію – про "подвійне звинувачення". 

Досі у кримінальному кодексі було прописано, що для того, аби переслідувати у Франції підозрюваного у воєнних злочинах чи злочинах проти людяності потрібно, щоб ці діяння також каралися законодавством країни, де ці злочини скоєні. 

Тепер у законі прописали, що для можливості французьких органів взятися за справу щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів не обов’язково, щоб ці діяння так само кваліфікували у законодавстві іншої країни. 

Нацасамблея також пом’якшила ще одне обмеження – про те, що для того, аби звинувачуваного іноземного громадянина могли судити у Франції, він має там проживати переважну більшість часу.

Нагадаємо, на початку липня в Гаазі почав роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України, який розмістився на базі Агентства ЄС з питань співпраці у сфері кримінальної юстиції (Євроюст).

Читайте також: Гаага готує новини. Чому ордер МКС для Путіна може призвести навіть до справи щодо геноциду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: