В Мін'юсті готуються до розпаду РФ, але компенсації за війну все одно будуть

Середа, 2 серпня 2023, 19:59

У Міністерстві юстиції вважають, що Україна зможе забезпечити компенсації для постраждалих від російської агресії попри ігнорування Росією рішень ЄСПЛ та навіть у разі її розпаду. 

Про це в інтерв’ю "Європейській правді" розповіла уповноважена Мін’юсту у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко.

Маргарита Сокоренко погодилася з тим, що Росія однозначно відмовиться платити компенсації, які може присудити ЄСПЛ постраждалим у майбутньому, та пригадала приклад ігнорування виплат Грузії, коли Росію ще не вигнали з Ради Європи. 

"Ми розуміли, що буде проблема з добровільним бажанням Росії виконувати рішення, які Україна, я впевнена, виграє. І, відповідно, зараз, я думаю, у всіх на слуху міжнародний компенсаційний механізм, який зараз створює Україна, і ми маємо колосальний прогрес", – зазначила Сокоренко.

Вона нагадала, що вже створено міжнародний реєстр збитків від російської агресії, у червні Рада Європи призначила його виконавчого директора. Зараз розробляють механізм подання заявок з підтверджувальними документами, на основі яких у майбутньому українці могли би отримати компенсації. 

Гроші РФ для громадян України: про що домовилися лідери Європи на саміті в Рейк’явіку

За словами Сокоренко, навіть якщо Росія розпадеться на окремі державні утворення, жодне з яких не захоче бути її правонаступником, компенсації все одно можна буде отримати завдяки замороженим російським активам і стягненню через компенсаційний механізм. 

"У цей механізм закладена ідея, що Росія добровільно (компенсацію. – Ред.) не виконає, а якщо вона розпадеться – точніше, коли вона розпадеться, – то умовний правонаступник не захоче це виконувати… Моє сподівання, що компенсаційний механізм запрацює до того часу, як розпадеться Російська Федерація", – зазначила Маргарита Сокоренко.

На запитання про те, чи впевнена вона, що компенсації вийде забезпечити, Сокоренко відповіла: "Я впевнена в тому, що ця ідея з компенсаціями має право на життя і вона буде реалізована".

Повне інтерв'ю дивіться на Youtube-каналі "Європейської правди". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: