Президент Сербії порівняв напад Росії на Україну з бомбардуванням Югославії

П'ятниця, 22 вересня 2023, 09:29

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що президент РФ Владімір Путін використав ті ж самі наративи та пояснення для нападу на Україну, як і країни НАТО при початку військової операції проти Югославії.

Про це Вучич сказав у четвер під час загальних дебатів 78-ї сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Укрінформ".

"Вперше, безпрецедентно у світовій історії, найпотужніші 19 країн прийняли рішення, без залучення Ради безпеки ООН, повторюю, без будь-якого рішення Ради безпеки ООН, брутально напасти та покарати суверенну країну на європейській землі, як вони сказали, щоб запобігти гуманітарній катастрофі.

Як Сербія на тлі заяв про дружні відносини створює загрози для України

Вони не сміялися вголос, коли російський президент використовував ті ж самі слова, виправдовуючи свій напад на Україну. Вони забули, що самі використовували той самий наратив, ті самі слова і ті самі пояснення", – сказав Вучич.

Вучич заявив, що Сербія "підтримує і буде підтримувати" територіальну цілісність України, "тому що ми не змінюємо свою політику та принципи, попри багатовікову традиційну дружбу з Російською Федерацією".

"Для нас будь-яке насильство є однаковим, будь-яке порушення Статуту ООН є однаковим, незалежно від сили держави, яка його здійснює, або неминуче схожих виправдань, які вона використовує для своєї незаконної та аморальної поведінки", – сказав сербський лідер.

Як відомо, Міжнародний суд ООН визнав, що сербська влада здійснювала системну практику етнічних злочинів і чисток проти косоварів, мешканців свого ж регіону. А етнічні чистки та системні злочини "київського режиму", на які посилався президент РФ, існують лише у фантазіях російської пропаганди.

Раніше Вучич висловив нерозуміння того, що Європейський Союз набагато швидше рухається в питанні надання членства Україні, аніж його державі.

Він також заявляв, що якщо Україна визнає незалежність Косова, "то втратить усе в один день".

Читайте детальніше на цю тему: "Україна втратить усе": як Київ має реагувати на погрози президента Сербії

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: