Голова Єврокомісії: Україна буде в ЄС, а коли саме – залежить від реформ

П'ятниця, 22 вересня 2023, 17:29

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила підтримку вступу України до Європейського Союзу, але висловила застереження щодо того, коли саме це відбудеться.

Про це фон дер Ляєн сказала в інтерв’ю The Washington Post, повідомляє "Європейська правда".

Голова Єврокомісії підкреслила, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну "все змінює", й "половинчастих позицій" щодо членства Києва в ЄС більше не може бути.

"Якщо ви хочете приєднатися до Європейського Союзу, є реформи, які країна повинна провести: мати законодавство по боротьбі з корупцією та відмиванням грошей. Це глибокі структурні реформи для будь-якої країни-кандидата, що є досить складним завданням", – зазначила вона.

Боррель: Членство України покладе край "сонній сієсті" у розширенні ЄС

Фон дер Ляєн відмовилась прогнозувати, коли Україна стане членом ЄС, сказавши, що це "залежить від того, коли країна буде готова до вступу".

"Звичайно, є критерії щодо судової системи, верховенства права та економічної готовності. Існує цілий набір критеріїв, які необхідно виконати, щоб мати можливість приєднатися до єдиного ринку та Європейського Союзу", – пояснила голова ЄК.

"Я не можу назвати жодних термінів. Як я вже сказала, це залежить від швидкості реформ", – додала вона.

Наприкінці червня Європейська комісія представила усну оцінку прогресу України на шляху до ЄС. Єврокомісія вважає, що Україна виконала в повному обсязі дві з семи умов, необхідних для початку переговорів про членство, за рештою умов досягнутий прогрес.

Віцепрем'єрка Ольга Стефанішина заявляла, що Україна до жовтня не виконає на 100% всі сім критеріїв Єврокомісії, однак переговори про вступ все одно почнуться.  

Також віцепрем’єрка висловлювала впевненість, що Україна буде фактично готовою до членства у ЄС через найближчі два роки, а до вступу у НАТО – навіть раніше.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: