Уряд Італії пропонує обирати прем’єра прямим голосуванням

Понеділок, 30 жовтня 2023, 22:10

Італійський уряд у понеділок схвалив проєкт конституційної реформи, покликаної зміцнити стабільність політичної системи країни, вразливої до відставок прем’єрів і багаторазових дочасних виборів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

У межах запропонованої реформи коаліції партій повинні будуть висувати кандидатів на посаду прем'єр-міністра ще на етапі виборів. Це має на меті посилити стабільність політичної системи шляхом зміцнення зв'язку між урядом і виборцями.

Уряд Італії також хоче змінити виборче законодавство, аби забезпечувати створення дієздатної більшості на виборах і уникати ситуацій із так званими "підвішеними" парламентами, де жодна коаліція не може заручитись достатньою кількістю голосів.

Реклама:

За нинішньої системи ліві та праві партії Італії ведуть переговори про формування уряду, якщо жодна зі сторін не може претендувати на більшість в обох палатах парламенту, а прем'єр-міністр не обов'язково має бути обраним політиком.

"Ми зробили великий крок до "реформи реформ", яка дасть країні стабільність і відновить центральне місце голосування народу", – заявила міністерка реформ Італії Марія Елізабетта Альберті Казеллаті.

Уряд Італії ініціював обговорення конституційної реформи

Очікується, що офіційно про реформу, а також її деталі, оголосять у п’ятницю на засіданні італійського уряду.

Чинна прем’єрка Італії, лідерка ультраправої партії "Брати Італії" Джорджія Мелоні зробила конституційну реформу ключовим програмним пунктом своєї коаліції після приходу до влади у вересні 2022 року.

Будь-які зміни до конституції Італії повинні отримати більшість у дві третини голосів в обох палатах парламенту – чого буде важко досягти з огляду на розколотість італійської політики. Водночас зміни можуть бути схвалені на референдумі.

Остання серйозна спроба реформи конституції Італії у 2016 році завершилась невдачею. Тодішній прем'єр Маттео Ренці подав у відставку після того, як на референдумі відхилили його пропозицію зменшити роль Сенату й регіональної влади.

Нині ж Ренці, який очолює невелику центристську партію Italia Viva, заявив, що готовий підтримати прямі вибори прем'єр-міністра. А от провідні ліві опозиційні сили – "Рух 5 зірок" і Демократична партія Італії – виступили проти, стверджуючи, що реформа зруйнує систему стримувань і противаг в італійській політиці.

З часів Другої світової війни в Італії змінилося майже 70 урядів, що в понад два рази більше, ніж у Великій Британії та Німеччині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: