Ердоган перед візитом до Шольца розкритикував Захід за підтримку Ізраїлю 

Середа, 15 листопада 2023, 16:36

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у середу, напередодні візиту до Німеччини, загострив свою критику Ізраїлю та його підтримки Заходом.

Про це він заявив у турецькому парламенті, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Виступаючи за два дні до запланованого візиту до Німеччини для зустрічі з канцлером Олафом Шольцом, Ердоган назвав Ізраїль "терористичною державою", яка діє за "необмеженої підтримки" Заходу.

Уряд Німеччини виправдовується за візит Ердогана на тлі критики

Він закликав судити ізраїльське керівництво за воєнні злочини в Міжнародному суді ООН у Гаазі та повторив свою точку зору, що ХАМАС не є  терористичною організацією.

Велика Британія, США, Євросоюз і деякі арабські країни вважають ХАМАС терористичним угрупованням, на відміну від Туреччини.

"Жорстоко бомбардуючи цивільне населення, яке змушене покидати свої домівки під час переселення, він (Ізраїль. – Ред.) буквально застосовує державний тероризм… Зараз я зі спокійною душею кажу, що Ізраїль – це терористична держава", – сказав Ердоган.

"Ми ніколи не будемо соромитися озвучувати правду про те, що члени ХАМАС, які захищають свої землі, честь і життя всупереч окупаційній політиці, є борцями опору, лише тому, що деяким людям це незручно", — додав він.

Візит Ердогана до Німеччини цієї п’ятниці стане його першою поїздкою до західної країни після того, як Ізраїль почав бомбардувати Газу 7 жовтня у відповідь на напад ХАМАС. 

Німеччина висловила рішучу солідарність з Ізраїлем, водночас закликаючи зосередитися на обмеженні впливу військових операцій на цивільне населення Гази.

"Захід, а саме Сполучені Штати, на жаль, все ще дивляться на це питання навпаки", – сказав Ердоган.

Він закликав прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу оголосити, чи має Ізраїль ядерну зброю, і висловив упевненість, що Нетаньягу незабаром піде зі своєї посади.

Ердоган порівняв конфлікт між Ізраїлем, єврейською державою, та палестинцями з війною між християнським і мусульманським світом, сказавши, що бойові дії є "питанням хреста та півмісяця".

Німецькі політики вже кілька днів критикують візит Ердогана через низку його заяв щодо війни між Ізраїлем і ХАМАС.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав абсурдними звинувачення Ердогана на адресу Ізраїлю.