Ердоган: ХАМАС – не терористи, а борці за свої народ і землю

Середа, 25 жовтня 2023, 13:53

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що палестинське угруповання ХАМАС, яке здійснило напад на Ізраїль 7 жовтня, не є терористичною організацією, а його бойовиків він назвав "визволителями", які борються за свою землю.

Про це Ердоган сказав, виступаючи на партійних зборах у парламенті в середу, його цитує Turkish Minute, пише "Європейська правда".

"ХАМАС не є терористичною організацією, це група визволителів і моджахедів, які борються за захист своєї землі і свого народу", – сказав Ердоган.

Ердоган поговорив із Зеленським про війну в Україні та Близький Схід

Ердоган звинуватив Ізраїль у здійсненні одного з "найкривавіших і найжорстокіших" нападів в історії на палестинців після 7 жовтня. Також він звинуватив Тель-Авів у скоєнні воєнних злочинів.

Ердоган сказав, що західні країни проводять зустрічі, на яких оголошують ХАМАС терористичною організацією, але звинуватив Ізраїль у тому, що він сам діє як терористична організація.

"О, Ізраїлю, ти можеш бути (терористичною. – Ред.) організацією. Захід багато чим тобі зобов'язаний, але Туреччина – ні", – сказав він, додавши, що Туреччина не буде мовчати у зв'язку з вбивствами Ізраїлем дітей в Газі.

За даними органів охорони здоров'я сектора Гази, в результаті ізраїльських авіаударів в місті загинуло близько 2500 дітей.

Ердоган також заявив, що скасовує плани відвідати Ізраїль через його "нелюдську" війну в Газі.

"У нас був план поїхати до Ізраїлю, але він був скасований, ми не поїдемо", – сказав Ердоган.

Син Ердогана взяв участь у пропалестинському марші в Стамбулі

Відносини Анкари з Ізраїлем були заморожені після того, як у 2010 році ізраїльтяни здійснили напад на турецьке судно, що везло допомогу в Газу, в результаті чого загинули 10 цивільних осіб.

Минулого місяця Ердоган зустрівся з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу під час саміту ООН в Нью-Йорку, що ознаменувало поліпшення відносин, які почалися з рішення минулого року про перепризначення послів.

Турецький лідер не сказав, коли він мав намір відвідати Ізраїль, де Анкара розглядала можливість приєднання до проєкту газопроводу, який просувають Сполучені Штати.

"Звичайно, у нас були добрі наміри, але (Нетаньягу) зловживав ними… Якби він продовжував мати добрі наміри, наші відносини могли б бути іншими, але тепер, на жаль, цього теж не станеться", – сказав Ердоган.

Раніше повідомляли, що Туреччина, яка історично мала контакти з ХАМАС, веде переговори, спрямовані на звільнення заручників, утримуваних бойовиками цього палестинського угруповання.

Перед цим державний секретар США Ентоні Блінкен закликав Туреччину, Саудівську Аравію та ОАЕ до взаємодії щодо нападу на Ізраїль.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: