В ЄС кажуть, що Україна – у першій чверті марафону боротьби з корупцією, але "натренована"

Понеділок, 11 грудня 2023, 12:38

Україні як державі-кандидатці на вступ до Євросоюзу треба тверезо сприймати обсяг задач у питанні протидії корупції.

Про це розповіли представники Єврокомісії та зовнішньополітичної служби ЄС на телемості Київ-Брюссель "Боротьба з корупцією: шлях України до ЄС", який організувала антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI).

У ЄС наголосили, що допомагають Україні побудувати антикорупційну структуру "на вимогу українського суспільства", і збереження цих вимог свідчить, що процес далекий від завершення.

"Процес вступу до ЄС схожий на марафон. Часом може здаватися, що траса коротша, що це 10-кілометрівка і фініш близько. Але ні – це 42 кілометри, і вам треба думати на перспективу", – пояснив під час дискусії Асьєр Сантільян Лузуріага, керівник відділу, що опікується верховенством права, у представництві ЄС в Україні.

Реклама:

"У марафоні ми зараз десь на перших 10 кілометрах", – додав він, відповідаючи на запитання "ЄвроПравди".

Водночас європейський дипломат підкреслив, що підготовча робота проведена українською стороною якісно, що дає змогу надалі проводити роботу швидше.

"Якщо продовжувати спортивну аналогію, то для початку марафону треба також тренування. Тож в останні роки багато ваших зусиль пішли на "тренування", тобто приготування, ви створили інституції", – пояснив він.

Представник Єврокомісії Вольфганг Нозар (DG NEAR), який включався через телеміст з Брюсселя, додав, що рішення і конкретні дії лишаються за Києвом. "Ми можемо допомагати порадами, але реальна робота – за Україною", – пояснив він.

"Європейська правда" також підготувала короткий відеоогляд цієї події.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: