У Литві готуються заборонити використання пластикового посуду в кафе та на масових заходах

Вівторок, 26 грудня 2023, 11:32

У Сеймі Литви залишилося одне голосування, щоб заборонити продаж напоїв та їжі в безоплатній одноразовій пластиковій тарі в закладах громадського харчування, на масових заходах і на пляжах.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

У суботу після обговорення 88 членів литовського Сейму проголосували за відповідні поправки до закону, двоє утрималися.

Литовському парламенту необхідно ще раз проголосувати за ухвалення нової редакції закону. Крім того, його ще треба буде узгодити із законодавством ЄС.

Реклама:

Згідно з проєктом, постачальникам послуг громадського харчування буде заборонено безкоштовно роздавати споживачам одноразові пластикові вироби з їжею або напоями. Їх доведеться замінити столовим посудом або багаторазовою упаковкою, ціна якої не повинна перевищувати вартість одноразового посуду.

Ця процедура не застосовуватиметься до упаковок, куди продукти харчування або напої вже упакував виробник.

Згідно з поправками до Кодексу про адміністративні правопорушення, за порушення нового порядку торговців пропонується штрафувати на 30-60 євро, а керівників підприємств – на суму від 100 до 200 євро.

Нагадаємо, у вересні стало відомо, що Польща з 2025 року впровадить повернення тари від напоїв за відшкодування її вартості.

Також повідомлялося, німецька залізниця почне використовувати скляний посуд у кафе потягів, поруч з одноразовими стаканчиками, щоб зменшити кількість відходів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: