ЗМІ: Прем’єрку Естонії називають можливою кандидаткою на головного дипломата ЄС

Четвер, 18 січня 2024, 14:21

Чинну прем’єрку Естонії Каю Каллас часто згадують у внутрішніх дискусіях у ЄС як можливу кандидатуру на головного дипломата Євросоюзу після виборів – посаду, яку зараз обіймає Жозеп Боррель.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у матеріалі Politico.

У статті йдеться, що за одним зі сценаріїв усі керівні посади в ключових органах ЄС можуть отримати жінки, серед них і Кая Каллас. 

Після європейських виборів, що пройдуть у червні, посади президентів Єврокомісії, Євроради, Європарламенту та Європейської служби зовнішніх справ будуть розподіляти між основними політичними групами.

Реклама:

У кулуарних розмовах, за даними журналістів, дуже часто лунають імена чотирьох кандидаток. Посаду очільниці Єврокомісії, ймовірно, збереже Урсула фон дер Ляєн, а Роберта Метсола залишиться президенткою Європарламенту. 

Чинну прем’єрку Данії Метте Фредеріксен називають потенційною кандидаткою на президента Євроради, а естонську прем’єрку Каю Каллас – на посаду високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Відтак Єврокомісію та Європарламент продовжили б очолювати представники Європейської народної партії, найчисленнішої групи, посада голови Євроради дісталась би соціалістам, а зовнішньодипломатичної служби ЄС – лібералам. 

Каллас все частіше згадують як можливу наступницю Борреля у тому числі через географічний фактор: у нових геополітичних обставинах у східноєвропейських столицях переконані, що принаймні одну з ключових посад має отримати представник цього регіону. 

За такого розподілу посад вийшло б, що Європа за географічним принципом представлена умовно пропорційно: фон дер Ляєн із заходу, Фредеріксен з півночі, Каллас зі сходу і Метсола – з півдня.  

Проте кандидатури Фредеріксен і Каллас можуть зустріти спротив тих, хто вважає данську прем'єрку "неправильною" соціалісткою через її жорсткішу позицію у міграційному питанні, а дехто може наполягати, що Каллас має "надто яструбину" риторику щодо Росії, аби призначати її на посаду головного дипломата Євросоюзу. 

Поки йдеться лише про гіпотетичні сценарії і до останнього моменту з іменами кандидатів можливі несподіванки – як це свого часу було з призначенням фон дер Ляєн.

Нагадаємо, Каю Каллас згадували також як можливу кандидатку на наступного генсека НАТО після відставки Єнса Столтенберга і вона натякала, що зацікавлена у цій посаді, але зараз більш імовірним кандидатом вважають прем'єра Нідерландів Марка Рютте, який невдовзі залишить свою теперішню посаду.

Детально про це – у відеоблозі та статті "ЄвроПравди" Все про "конкурс" в Альянсі та його ймовірного переможця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: