Столтенберг про смерть Навального: РФ має відповісти на дуже серйозні питання

П'ятниця, 16 лютого 2024, 15:16

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував інформацію про смерть опозиціонера Алексєя Навального у російській колонії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав під час спілкування з журналістами.

"Я глибоко засмучений та стурбований повідомленнями з Росії про смерть Алексєя Навального. Всі факти мають бути встановлені, і Росія має відповісти на дуже серйозні запитання", – зазначив генсек НАТО.

За його словами, наразі в Альянсі не мають жодної інформації щодо смерті опозиціонера, саме тому важливо, щоб усі факти були встановлені.

Шольц: Смерть Навального показує, що Росія – давно не демократія

"Ми бачимо, що Росія стає дедалі більш авторитарною державою, що вона застосовує репресії проти опозиції протягом багатьох років... Я не буду сьогодні спекулювати. Я просто продовжуватиму закликати РФ до того, щоб усі факти були встановлені", – вказав Столтенберг.

Він додав, що Навальний "був дуже сильним голосом за свободу, за демократію", тому НАТО і члени Альянсу закликали до його негайного звільнення протягом тривалого часу.

Федеральна служба виконання покарань повідомила вдень 16 лютого про смерть Навального у виправній колонії №3 Ямало-Ненецького автономного округу РФ.

Нагадаємо, влітку під санкції Канади потрапили високопосадовці російського уряду, судової системи та слідчого комітету, а також три суди, включно з Басманним районним судом Москви, безпосередньо причетні до судів над Владіміром Кара-Мурзою та Алексєєм Навальним.

Також Державний департамент США вніс до санкційного списку чотирьох оперативників Федеральної служби безпеки Росії, причетних до отруєння російського опозиціонера Алексєя Навального три роки тому.