У Німеччині стривожені блокуванням допомоги Україні у Сенаті США

Четвер, 8 лютого 2024, 07:34

Німецькі політики стривожені тим, що республіканці в Сенаті США провалили голосування про надання Україні нової військової допомоги.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє DW.

"Блокування допомоги Україні в Конгресі – лише перше передвістя того, що ще може статися, якщо Дональда Трампа переоберуть до Білого дому в листопаді", – заявив порталу голова комітету Бундестагу з міжнародних справ Міхаель Рот із Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН).

"Тоді відразу безпека Європи більше не буде гарантована. Майбутнє вільної і незалежної України опиниться в найвищій небезпеці", – попередив Рот.

Реклама:

Одночасно він розкритикував позицію Євросоюзу, який занадто довго покладався на те, що США продовжать надавати Україні всебічну військову підтримку.

"Ми, європейці, повинні нарешті взяти на себе більше відповідальності, щоб стримати і зупинити російський імперіалізм. Це правильний шлях, незалежно від того, як зватимуть наступного президента (США) – Трамп чи Байден", – наголосив Міхаель Рот.

Експерт Християнсько-демократичного союзу (ХДС) із зовнішньої політики Норберт Рьоттген назвав позицію республіканців, які блокували допомогу Україні в Сенаті, "руйнівною для зовнішньополітичної ваги США".

За його словами, конфлікт між демократами і республіканцями в цьому питанні послаблює довіру союзників до Сполучених Штатів і спонукає такі держави, як Китай та Іран, кинути США військовий виклик. Політик також закликав Європу зміцнювати її безпеку у світлі можливого повернення Дональда Трампа до президентської влади.

"Ми повинні нарешті прокинутися і підготуватися до можливого президентства Дональда Трампа, вкладаючи значні кошти в нашу власну безпеку", – наголосив Рьоттген.

Нагадаємо, у Сенаті США не знайшлось достатньо підтримки для процедурного голосування за законопроєкт із посиленням міграційної політики, який передбачав додаткові кошти для України, Ізраїлю й Тайваню.

Напередодні президент Джо Байден, який підтримав компромісний двопартійний законопроєкт, заявив, що його ухвалення намагається зірвати Дональд Трамп.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: