У Празі збирають антиурядову демонстрацію "за процвітання і мир"

Субота, 23 березня 2024, 09:59 - Марія Ємець

У столиці Чехії на суботу планують антиурядовий мітинг, на якому хочуть вимагати відставки уряду Петра Фіали та висловлювати невдоволення тим, що Чехія "посварилася" зі Словаччиною.

[SOURCE]Про це повідомляє IDNES, пише "Європейська правда".

Антиурядову демонстрацію організовує асоціація "Чехія проти бідності" та позапарламентська партія PRO. Організатори називають її ходою "за свободу, процвітання і мир" у Чехії. Вони заявляють, що уряд Фіали "втратив мандат" і "не має довіри народу", та цього разу критикуватимуть, зокрема, призупинення міжурядових консультацій зі Словаччиною через розбіжності між Прагою і Братиславою, у тому числі щодо російсько-української війни.   

При цьому лідер PRO Їндржих Райхл заперечує, що демонстрація є "проросійською", та каже, що вона спрямована на вирішення внутрішніх проблем. 

Демонстрація почнеться о 14 годині на Вацлавській площі. Організатори заявили, що чекають 100 тисяч учасників. 

Це вже четверта подібна акція від цих організаторів, остання перед цим була у вересні 2023 року, а попередні дві – навесні 2023 року. Тоді окремі учасники спробували зняти український прапор з будівлі Національного музею. 

Нагадаємо, раніше цього тижня парламент Чехії провів тривалі дебати щодо загроз для нацбезпеки. Поштовхом для цього стали дії колишнього прем’єр-міністра Андрея Бабіша. 

Читайте також: Без шансів для "друзів Путіна": чи можливий розворот зовнішнього курсу Чехії