Глава МЗС Німеччини: Ізраїль має відмовитись від контролю над Газою після війни

П'ятниця, 29 березня 2024, 12:49 - Ірина Кутєлєва

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вважає, що Ізраїль повинен відмовитися від контролю над сектором Гази, як тільки закінчиться війна проти ХАМАС.

[SOURCE]Її заяву наводить Welt, повідомляє "Європейська правда".

На запитання, хто має керувати там після завершення війни, Бербок відповіла: "Палестинці – вільні від ХАМАС, вільні від терору, самовизначені і з вільно обраним урядом всіх палестинців, в тому числі і на Західному березі".

Водночас міністерка визнала, що "це не станеться за один день".

"Але ми не повинні втрачати з поля зору політичний горизонт, особливо зараз, під час війни", – додала вона.

За словами Бербок, німецький уряд щодня працює з арабськими партнерами над тим, щоб рішення за принципом двох держав залишалося в межах досяжності.

Це включає розбудову цивільної інфраструктури, реформування Палестинської адміністрації, економічну реконструкцію – і структуру безпеки, включаючи гарантії безпеки для Ізраїлю і палестинців, зазначила очільниця МЗС Німеччини.

"І це включає нагадування ізраїльському уряду, що політика поселень не тільки перешкоджає створенню палестинської держави, але й буквально перешкоджає миру. Тому що тільки рішення про дві держави може принести тривалий мир і безпеку для народу Ізраїлю", – сказала Бербок.

Вона наголосила, що захист під час перехідного періоду, до того, як дві держави зможуть жити пліч-о-пліч у мирі, можливий лише за наявності міжнародних гарантій безпеки.

 Ізраїль повинен бути впевнений, що з Палестини більше ніколи не буде терористичної загрози, а палестинці повинні бути впевнені, що вони можуть жити безпечно і з гідністю на своїй землі, вважає Бербок.

Раніше стало відомо, що Іспанія домовилася з лідерами Ірландії, Мальти та Словенії зробити перші кроки до визнання Палестинської держави.

Британія, США та інші західні країни публічно підтримують ідею створення держави Палестина для вирішення багаторічного арабо-ізраїльського конфлікту.

Проте ізраїльський прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу відкидає таку перспективу навіть після завершення нинішньої війни з угрупованням ХАМАС.