Британія офіційно пропонує Німеччині обміняти Taurus на Storm Shadow, щоб передати їх Україні

Субота, 9 березня 2024, 14:40

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон запропонував Німеччині обміняти ракети Taurus на британські Storm Shadow, щоб надати Україні далекобійне озброєння.

Відповідну заяву Кемерон зробив в інтерв’ю Süddeutsche Zeitung, повідомляє "Європейська правда".

"Ми готові розглянути всі варіанти для досягнення максимального ефекту для України", – зазначив очільник британського МЗС.

Ідея британського міністра полягає в тому, що Німеччина могла б поставити Taurus до Британії, а британський уряд натомість надав би Україні додаткові ракети Storm Shadow.

"Ми сповнені рішучості тісно співпрацювати з нашими німецькими партнерами з цього та всіх інших питань, щоб допомогти Україні", – сказав Кемерон.

Однак він "не хотів би розкривати деталі і розповідати нашим опонентам про те, що ми маємо намір робити".

Кемерон відкинув побоювання, що постачання крилатих ракет може призвести до ескалації війни в Україні.

"Цілком можливо накласти обмеження на використання цієї зброї, щоб гарантувати, що вона жодним чином не сприятиме ескалації"- сказав міністр.

Він підкреслив, що Британія довіряє запевненням, наданим Україною, а також додав, що в Лондоні задоволені досягнутими домовленостями.

"Інакше ми б цього не робили", – зазначив глава МЗС.

Наприкінці січня газета Handelsblatt повідомила, що Велика Британія запропонувала поставити Україні більше своїх крилатих ракет Storm Shadow в обмін на Taurus від Німеччини. 

Згідно з ідеєю, Британія чи Франція могли б отримати Taurus зі складів Збройних сил Німеччини. Натомість Париж та Лондон могли б передати до України більше своїх крилатих ракет, які вони вже постачають.

Видання Spiegel з посиланням на джерела повідомило, що Німеччина розглядає свою участь у постачанні крилатих ракет в Україну, якщо відбудеться обмін ракетами із союзниками по НАТО.

Водночас глава німецького Міноборони Борис Пісторіус тоді заявляв, що йому нічого не відомо про пропозицію Британії провести обмін ракетами.