Європарламент схвалив створення нового органу ЄС з етичних стандартів

Четвер, 25 квітня 2024, 14:58 - Андрій Синявський

Європейський парламент у четвер схвалив створення нового органу Євросоюзу, покликаного посилити доброчесність, прозорість та підзвітність у прийнятті рішень на європейському рівні.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться в пресрелізі законодавчої установи ЄС.

Цей орган має розробляти, оновлювати та тлумачити загальні мінімальні стандарти етичної поведінки, а також публікувати звіти про те, як ці стандарти були відображені у внутрішніх правилах кожного підписанта.

Угоди про створення органу раніше досягли Європарламент, Рада ЄС, Єврокомісія, Суд ЄС, Європейський центральний банк, Європейський суд аудиторів, Європейський економічний і соціальний комітет та Європейський комітет регіонів.

Установи, що беруть участь у роботі цього органу, будуть представлені одним старшим членом, а його голова змінюватиметься між установами на ротаційній основі щороку.

Європарламент закликав не вважати легітимними "перевибори" Путіна у Росії

П'ять незалежних експертів підтримуватимуть його роботу та будуть доступні для консультацій з установами та органами-учасниками.

Європарламент з вересня 2021 року закликає інституції ЄС створити орган з питань етики, який би мав реальні повноваження для проведення розслідувань та структуру, що відповідає поставленим цілям.

Депутати Європарламенту повторили цей заклик у грудні 2022 року, одразу після звинувачень у корупції на адресу колишніх і нинішніх членів установи та її співробітників.

Наприкінці березня, нагадаємо, Чехія розкрила проросійську мережу, яка розробляла операцію з поширення російського впливу та підриву безпеки в Європі.

У цьому контексті Прага оголосила про санкції проти Віктора Медведчука, а також пропагандиста родом з України Артема Марчевського та прокремлівського сайту правого спрямування Voice of Europe.

Видання Politico проаналізувало відео, які поширював сайт Voice of Europe, та ідентифікувало 16 депутатів Європейського парламенту, які там виступали.