У парламенті Грузії зареєстрували скандальний законопроєкт про "іноагентів"

Понеділок, 8 квітня 2024, 16:09 - Христина Бондарєва

Бюро парламенту Грузії зареєструвало так званий законопроєкт про "іноагентів", який юридичний комітет планує розглянути 12 квітня.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомив грузинський проєкт SOVA.

Партія влади "Грузинська мрія" знову планує ухвалити закон про "іноагентів", який у минулому викликав бурхливі протести та критику Заходу і був відкликаний.

Партія наголошує, що закон стосуватиметься неурядових організацій і ЗМІ та називатиметься "Законом про прозорість іноземного впливу". 

Після невдалої першої спроби протиснути скандальний закон минулого року партія влади знову повертається до своїх цілей, не зважаючи на громадську думку. Прем'єр-міністр Іраклій Кобахідзе дав зрозуміти, що всупереч негативній реакції суспільства й ЗМІ цього разу влада схвалить закон.

Спроби знову схвалити закон про іноземних "агентів" засудили як опозиція, НУО та ЗМІ в Грузії, так і представники західних країн – євродепутати, представники уряду Німеччини, генсек НАТО, неурядова організація Human Rights Watch, офіс Верховного комісара комітету з прав людини ООН, Держдеп США, близько 200 НУО країн "Східного партнерства" та інші. У Кремлі "Грузинську мрію" за такі плани похвалили.

Про те, що цей законопроєкт буде ініційовано в парламенті, на спеціальному брифінгу заявив лідер парламентської більшості партії влади Мамука Мдінарадзе.

Пізніше він заявив, що декларацію про доходи і витрати із січня 2025 року доведеться заповнювати тим організаціям (НУО і ЗМІ), закордонне фінансування яких становить понад 20%.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка у конфлікті з керівною партією, назвала ініціативу "саботажем" європейського майбутнього Грузії. 

Читайте також пояснення "ЄвроПравди", навіщо влада Грузії йде на конфлікт з ЄС, висуваючи такі ініціативи.