13 березня 2023

Статті
Українські уроки для Франції: як велика війна змусила Париж повірити в розширення НАТО
Франція нарешті відкрила для себе Україну не просто як окреме утворення, а як державу, на яку треба дивитися не крізь російську призму...
Звіт про відповідність України критеріям ЄС буде у травні; уряд хоче виконати всі, крім одного
Віцепрем’єрка з євроінтеграції Ольга Стефанішина заявляє, що перша оцінка прогресу України у виконанні "кандидатських критеріїв" буде у травні, і Київ завершить виконання більшості з них.
Колонки
"Сліпа зона" політики щодо України: відкритий лист до уряду Німеччини
Фрази на кшталт "Україна не має програти" або "РФ не повинна перемогти" лише спричиняють політичну невизначеність і шкодять Німеччині.
Новини
23:00
фотоУ Німеччині чоловік на знак протесту замазував суперклеєм крамнички із фаст-фудом
Поліція німецького міста Грайфсвальд, що у землі Мекленбург-Передня Померанія, арештувала чоловіка, який наніс суперклей на замки кіосків із їжею швидкого приготування на знак протесту.
22:42
США продовжили на рік термін програми для біженців з України
Міністерство національної безпеки США ухвалило рішення продовжити термін перебування громадян України, які в'їхали на американську територію за програмою "Єднання для України" (United for Ukraine), ще на один рік.
22:24
$886 млрд: Білий дім просить Конгрес про рекордні з часів Другої світової видатки на оборону
Білий дім у понеділок скерував Конгресу США проєкт оборонного бюджету США на 2024 фінансовий рік, який передбачає рекордні в мирний час витрати в розмірі 886 мільярдів доларів.
21:56
ДМС зупиняє анулювання закордонних паспортів з хибною транслітерацією і відновить скасовані – депутат
Державна міграційна служба не буде визнавати недійсними закордонні паспорти, транслітерація прізвищ у яких не збігається з ID-картою, виданою пізніше.
21:39
У Румунії побудують новий завод із виробництва боєприпасів
Румунія у співпраці зі Сполученими Штатами й Південною Кореєю планує побудувати завод із виробництва пороху й боєприпасів.
ДайджестМЗС шукає послів "не з системи", дві справи проти РФ у Гаазі, умови зернової угоди: новини дня
21:14
США заохочують лідера Китаю поговорити із Зеленським про війну в Україні
У Вашингтоні вітають можливу розмову лідера Китаю Сі Цзіньпіна й президента України Володимира Зеленського, що стане першим контактом такого рівня між обома державами після початку повномасштабної війни.
20:59
В ОП розповіли про переговори з Польщею про механізм повернення викрадених росіянами дітей
Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква і міністр з питань ЄС Польщі Шимон Шинковський вель Сенк обговорили розробку дієвих механізмів повернення викрадених росіянами українських дітей.
20:58
Сейм Латвії розгляне відставку міністерки оборони через сумнівний тендер на 220 млн євро
Латвійський Сейм у середу на позачерговому засіданні розглядатиме пропозицію опозиційних партій "Латвія на першому місці" і "Стабільність" про відставку міністерки оборони Інари Мурнієце через сумнівний, на їхню думку, тендер.
20:40
У ЄС розробляють свій закон про "іноагентів" – ЗМІ
Європейський Союз розробляє закон, який зобов’яже неурядові організації, консалтингові компанії та наукові установи розкривати інформацію про будь-яке фінансування з-поза меж ЄС у межах боротьби з іноземним впливом у блоці.
20:27
Позиція РФ щодо 60-денного продовження "зернового коридору" суперечить угоді - Кубраков
Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що своєю позицією щодо продовження дії "зернової угоди" тільки на 60 днів Росія порушує домовленості.
20:11
фотоВМС Британії супроводжували російський фрегат, що наблизився до територіальних вод
Британські Королівські військово-морські сили в неділю направили з Плімута фрегат Portland для супроводу біля британських територіальних вод російського фрегата з керованими ракетами "Адмірал флоту Касатонов" і допоміжного танкера "Академік Пашин".
20:02
Глава Міноборони Італії звинуватив групу "Вагнера" розпалюванні міграційної кризи
В уряді Італії звинуватили групу "Вагнера" у зростанні човнів з нелегальними мігрантами у Середземномор’ї, що є частиною стратегії Москви з помсти країнам, які підтримують Україну.
19:52
Президент Чехії: вступ України в ЄС не буде таким суперечливим, як у НАТО
Новий президент Чехії Петр Павел вважає, що можливий вступ України до Європейського Союзу не викличе стільки суперечок, як розгляд питання про її членство в Організації Північноатлантичного договору.
19:37
В МЗС визнали кадровий голод і створюють систему добору послів "з-поза системи"
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в понеділок оголосив про створення у відомстві системи з пошуку кандидатур на посади послів, які також залучатимуться з-за меж дипломатичної системи.
19:22
Росія готова продовжити "зернову угоду", але тільки на 60 днів
Російська делегація після переговорів із високопосадовцями ООН в понеділок заявила про прийнятність продовження "зернової угоди", але тільки на 60 днів.
19:20
В уряді Сербії раптом запропонували якнайшвидше запровадити санкції проти РФ
Міністр економіки Сербії Раде Башта в понеділок закликав до якнайшвидшого запровадження санкцій проти Росії, оскільки країна перебуває під величезним тиском, а повномасштабна війна в Україні навряд чи завершиться швидко.
18:56
Пісторіус проводить перші важливі перестановки в Міноборони Німеччини - ЗМІ
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус прийняв перше важливе кадрове рішення через два місяці після призначення на посаду: він змінює генерального інспектора Бундесверу.
18:52
фотоПерші українські екіпажі завершили навчання на танках Leopard 2 в Іспанії
Перші десять українських військових екіпажів, які будуть використовувати бойові танки Leopard 2 A4 у своїй країні проти Росії, завершили чотиритижневу підготовку в Національному навчальному центрі в іспанській Сарагосі.
18:35
Угорський депутат подав скаргу на Орбана: той на військовому літаку нібито звозив сім'ю в Італію
Незалежний депутат угорського парламенту Акош Годгазі в понеділок оголосив, що подасть скаргу на прем’єр-міністра Віктора Орбана, бо той наприкінці лютого начебто використав літак Сил оборони Угорщини, щоб відвідати Італію із сім’єю.
18:23
Прем’єрка Фінляндії пояснила позицію про винищувачі для України після несподіваної заяви у Києві
Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін прокоментувала гострі дебати з приводу надання Україні винищувачів Hornet - дискусія щодо них тривала у Фінляндії впродовж вихідних після несподіваної заяви Марін у Києві.
18:11
ЗМІ: деяких висланих із ЄС російських дипломатів працевлаштували в Сербії
Після вислання з країн Європейського Союзу у зв’язку зі шпигунськими скандалами або повномасштабним вторгненням Росії в Україну щонайменше вісім російських дипломатів почали працювати в посольстві в Сербії.
17:46
В Англії зобов’яжуть чипувати домашніх котів
Власники котів в Англії наступного року будуть зобов’язані чипувати своїх домашніх улюбленців.
17:44
Росія веде проти Молдови гібридну війну задля повалення влади – міністр оборони
Міністр оборони Молдови Анатолій Носатий вважає, що країні не загрожує "безпосередня військова небезпека", водночас вона є об'єктом "гібридної війни, яку веде Росія" з метою "повалення державної влади".
17:31
фотоУ Болгарії фермери вимагають заборонити імпорт українського зерна
Виробники зерна з Болгарії в понеділок оголосили про початок безстрокового протесту у зв’язку з безмитним імпортом зерна з України в Європейський Союз.
17:20
Уряд Польщі чекає на згоду Грузії допустити польських медиків до Саакашвілі
Група польських медиків готова вилетіти до Тбілісі для надання допомоги експрезиденту Грузії Саакашвілі і чекає на формальну згоду на це грузинської влади.
17:15
Контррозвідка Британії створить підрозділ для протидії шпигунам із Китаю і Росії
У межах оновленої стратегії оборони, безпеки та зовнішньої політики Великої Британії контррозвідувальна служба МІ5 буде надавати бізнесу й іншим установам допомогу в протидії шпигунам із Китаю і Росії.
16:58
фотоУ Варшаві екоактивісти приклеїли себе до штаб-квартири партії влади
Близько десятка екоактивістів у понеділок узяли участь в акції під дверима офісу партії "Право і справедливість" у Варшаві, вимагаючи збільшення ролі громадськості в ухваленні рішень про енергетичну політику.
16:57
Десятки тисяч медиків почали триденний страйк в Англії
Десятки тисяч молодших лікарів розпочали триденний страйк по всій Англії в понеділок, вимагаючи підвищення заробітної плати.
16:35
В Угорщині не вважають навчання українських медиків військовою допомогою Києву
Міністр оборони Угорщини Кріштоф Шалай-Бобровницький вважає, що участь Будапешта в навчанні українських медиків не суперечить його позиції про ненадання військової допомоги Україні у війні з Росією.
Аналітика короткоЯк французька влада змінила своє ставлення до України
16:28
ЗМІ з’ясували місце перебування яхти, яку пов'язують з вибухами на "Північних потоках"
Яхта, яку вважають пов’язаною з підривом газопроводів РФ у Балтійському морі, пришвартована на стрілці Буг на німецькому острові Рюген. 
16:20
ЄС підтвердив продовження на пів року персональних санкцій через агресію Росії
Дія санкцій буде продовжена щодо 1473 фізичних та 205 юридичних осіб.
16:12
Франція проти залучення третіх країн до фонду оборонних закупівель, призначеного і для України - ЗМІ
Очолювана французами група в Європарламенті прагне зберегти фонд спільних оборонних закупівель у межах ЄС, що противники називають захопленням влади для Франції.
16:10
Греція та Кіпр створюють спільний орган для координації співпраці
Новий президент Кіпру Нікос Христодулідіс у понеділок провів першу зустріч із прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом в Афінах, за підсумками якої обидвоє оголосили в понеділок про створення органу координації двосторонньої співпраці.
15:57
Міжнародний кримінальний суд планує відкрити дві справи про воєнні злочини РФ - NYT
Міжнародний кримінальний суд (МКС) готується відкрити дві справи про воєнні злочини РФ в Україні: у зв’язку з викраденнями українських дітей та навмисними атаками Росії проти цивільної інфраструктури України.
15:22
У Кремлі не виключили участь Путіна в саміті G20 в Індії
В Кремлі заявили, що візит президента РФ Владіміра Путіна на саміт "Групи двадцяти" в Індії цього року не виключений.
15:20
Словенія спростить правила найму іноземних працівників
У Словенії готують спрощення процедур найму іноземних працівників, щоб вирішити проблему нестачі кадрів у країні.
15:05
В ЄС впевнені у здатності Молдови протистояти ризикам з боку РФ і обіцяють підтримку
В ЄС поділяють оцінку США щодо високих ризиків для Молдови з боку РФ, але переконані у здатності Кишинева протистояти цим загрозам і викликам.
14:59
У Польщі загорілась котельня школи, де живуть українські біженці
Інцидент відбувся у населеному пункті Поремба-Велика неподалік Освенцима.
14:27
Арахамія відповів прем’єру Грузії натяками про публікацію транзакцій з банківських рахунків
Голова фракції "Слуга народу" відповів на звинувачення грузинського прем’єр-міністра, який заявив, нібито українські політики втручаються у внутрішні справи Грузії.
14:19
Представник ЄС: для миру потрібні двоє, Росія ж байдужа до мирних пропозицій
В ЄС не бачать готовності Росії до будь-яких мирних переговорів у війні проти України, а без цього будь-які ідеї посередництва у таких переговорах неможливо реалізувати.
14:00
Макрон чекає Орбана на робочу вечерю: говоритиме про важливість європейської єдності
Зустріч буде нагодою "підтвердити важливість європейських цінностей і єдність країн Європи у підтримці України, що зазнає російської агресії, зокрема шляхом застосування санкцій проти Росії".
13:33
Лідер Китаю планує розмову із Зеленським, вперше за час повномасштабної війни - ЗМІ
Лідер Китаю Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським вперше за час повномасштабної війни, ймовірно, вже після поїздки до Москви.
13:33
Британія схвалила збільшення експорту компонентів підводних човнів до Тайваню
Британія не визнає Тайвань і не має офіційних дипломатичних відносин з островом, але підтримує з ним економічні та торговельні зв'язки, а в Тайбеї де-факто діє британське посольство.
12:42
В МЗС відреагували на недружні заяви керівництва Грузії щодо України
В МЗС у відповідь на заяви керівництва уряду і парламенту Грузії щодо України заявили, що грузинська влада не там шукає ворогів.
12:39
ЄС продовжив персональні санкції, запроваджені через агресію РФ, список без змін - ЗМІ
Попри деякі спекуляції, зі списку нікого не виключили – принаймні поки що.
12:25
Рейс з Парижа до Ніцци полетів в інше місто після того, як двічі не зміг сісти через шторм
Пілот зайшов на посадку, але вітер кидав літак з такою силою, що це не вдалося. Друга спроба також виявилася невдалою.  
12:24
Оновлено 20:20Українські військові в Німеччині завершили навчання на танку Leopard 2
Після кількатижневого курсу підготовки солдати в понеділок виконали бойові стрільби на військовому полігоні в Бергені, що в Нижній Саксонії.
11:34
Герой Мацієвський, страчений за слова "Слава Україні", виявився також громадянином Молдови
Розстріляний у полоні боєць тероборони Олександр Мацієвський мав також громадянство Молдови.
11:27
У ПАРЄ пройдуть дебати про незаконну депортацію Росією українських дітей
На весняній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи відбудуться термінові дебати щодо насильницької депортації Російською Федерацією українських дітей.
11:01
Британія виділить 5 млрд фунтів на армію для протидії загрозам з боку Китаю та Росії
Додаткові кошти на оборону протягом наступних двох років підуть на поповнення і збільшення запасів боєприпасів і поповнення фінансування ядерних сил стримування.
10:40
В уряді Франції не хочуть відмовлятися від пенсійної реформи попри протести
В уряді Франції не збираються відмовлятися від планів пенсійної реформи, попри масштабні акції протесту.
10:30
Прем’єр Британії виключив зміну закону для передачі Греції мармурів Парфенона
Ріші Сунак навряд чи відступить від позиції двох своїх попередників, які були проти будь-якої передачі мармурів Греції.
10:08
Імпорт російської нафти до Німеччини впав на 99,9%
Після того, як другий етап нафтового ембарго ЄС набув чинності, до Німеччини майже не імпортується російська нафта.
09:45
фотоКНДР вперше запустила дві стратегічні крилаті ракети із субмарини
Випробування, схоже, є демонстрацією сили перед спільними навчаннями Південної Кореї та США, що розпочинаються у понеділок і триватимуть 11 днів.
09:43
Країни Європи значно наростили імпорт озброєнь на тлі війни РФ проти України
Європейські країни НАТО збільшили імпорт озброєнь на 65%, прагнучи зміцнити свої арсенали у відповідь на зростання загрози з боку Росії.
09:22
Україна торік стала третім найбільшим імпортером зброї у світі – SIPRI
Завдяки військовій допомозі США і європейських країн після російського вторгнення Україна у 2022 році стала третім за величиною імпортером зброї у світі.
08:50
Розвідка Британії: нові ініціативи Пригожина навряд чи компенсують втрату вербування засуджених
Розвідка зазначає, що останніми тижнями Пригожин, ймовірно, втратив доступ до рекрутингу в російських в'язницях через постійні суперечки з керівництвом Міноборони Росії.
08:49
"Люди в сатанинській формі" і "підготовлені провокатори": прем’єр Грузії про протести
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що рішення влади "поховати" законопроєкт про іноагентів було єдиним виходом, щоб уникнути дестабілізації, та заявив, що на протестах буцімто працювали підготовлені провокатори від опозиції.
08:17
ексклюзивЗвіт про відповідність України критеріям ЄС буде у травні; уряд хоче виконати всі, крім одного
Віцепрем’єрка з євроінтеграції Ольга Стефанішина заявляє, що перша оцінка Єврокомісії щодо прогресу України у виконанні "кандидатських критеріїв" буде представлена у травні, і до того часу Київ завершить виконання більшості з них.
08:04
Прем’єрку Італії критикують за співи на ювілеї її соратника Сальвіні на тлі трауру за мігрантами
Святкування з караоке у декого викликали питання, наскільки це етично у той час, коли країна ще не відійшла від шоку після масової загибелі мігрантів і багатьох досі не знайшли.
07:21
Ексглава Мюнхенської конференції закликав вже готуватися до перемовин про завершення війни
Вольфганг Ішингер наголосив, що не йдеться про те, щоб штовхати Україну до перемовин вже зараз – тому, що це було б рівноцінно частковій капітуляції перед агресором