Україна та ЄС офіційно розпочали вільну торгівлю. Що це означає?

П'ятниця, 1 січня 2016, 09:00 — Юрій Панченко, Європейська правда

Режим вільної торгівлі між Україною та ЄС почав діяти!

Хоча українські товари могли експортуватися в Євросоюз без сплати мит ще з квітня 2014 року, ця лібералізація була тимчасовою і односторонньою – в межах дії автономних преференцій ЄС.

А тимчасовий характер угоди не дозволяв розраховувати на притік європейських інвестицій – потенційні інвестори побоювалися такої невизначеності.

Тепер ця проблема вирішена. Режим вільної торгівлі не тільки не має терміну дії, але й визначає подальший розвиток торговельних відносин з ЄС.

Угода про асоціацію чітко вказує, що далі режим торгівлі може змінюватися лише в бік лібералізації.

Подальше спрощення умов торгівлі України і ЄС відбуватиметься протягом наступних десяти років.

Більше того – старт дії угоди відкриває перед українськими парламентарями можливість домагатися додаткових переглядів окремих норм ЗВТ, наприклад – збільшення квот на безмитне ввезення української агропродукції.

 

Безумовно, як і все у світі, ця угода не є ідеальною. Її основний недолік – узгодження норм ЗВТ відбувалося кілька років тому, коли структура української економіки була зовсім іншою.

Тоді основою статтею українського експорту вважалася продукція металургії, однак війна на сході країни істотно знизила цей потенціал.

Зараз ключовою статтею українського експорту стала агропродукція, що вимагає коригування документа. Старт економічної частини Угоди про асоціацію дає можливість розпочати такі переговори.

При цьому Угода також дає підстави розраховувати на відновлення припливу інвестицій. Це означає, що в середньостроковій перспективі Україна може отримати нові статті експорту.

Втім, ЗВТ з ЄС лише дає таку можливість – вирішальне слово буде за станом інвестиційного клімату в країні.

Останній поки що бажає кращого.

Ще одна проблема – лібералізація торгівлі України та ЄС відбувається не в найкращий період для Євросоюзу. Повільний вихід з кризи низки країн ЄС змушує їх продовжити політику бюджетної економії. Це знижує можливості попиту, в тому числі – й на українські товари. До того ж залишаються низькими і світові ціни на основні експортні товари України. Саме цей факт і забезпечив падіння в 2015 році українського експорту в ЄС.

Однак усі ці складності аніскільки не применшують можливості, що відкрилися для України. Головне – розуміти, що нові реалії вимагають набагато оперативніших і глибших економічних реформ.

А ще – важливо розуміти, що позитивний ефект від ЗВТ з ЄС не буде миттєвим.

Такими вже є правила світової економіки.

Глава делегації ЄС в Україні Ян Томбінський очікує, що позитивний ефект буде помітний не раніше ніж через два роки.

 Інфографіка Мінекономрозвитку.
Для збільшення натисніть на зображення

Але не варто впадати в крайнощі.

Готуєтесь боятися угоди? Чи навпаки – вважаєте, що тепер нам гарантовано процвітання?

І перший, і другий варіант – помилкові.

Нагадаємо про досвід вступу України в СОТ – обидві угоди дають Україні значні можливості, проте не гарантують, що ми ними скористаємося.

Майже вісім років тому, коли Україна лише готувалася стати членом Світової організації торгівлі, хори "експертів" пророкували нам розвал сільського господарства і засилля імпортних продуктів.

Минуло вісім років, та "аграрного апокаліпсиса" так і не відбулося. Більше того – останніми роками український АПК демонструє стабільно високі темпи зростання. Багато в чому це стало результатом нашого членства у СОТ, проте про це говорити не прийнято.

Натомість ті ж "експерти" лякають українців страшними наслідками ЗВТ з ЄС: лавиною імпорту і розвалом свого виробництва.

Але ми – не перша держава, яка робить кроки до інтеграції в європейський ринок.

Однак досі жодна з країн, які уклали угоду про вільну торгівлю з ЄС, не пошкодувала про своє рішення. Впевнені, що і Україна не стане винятком.

Та щоб позитивний ефект був помітний швидше, в 2016 році Україні доведеться зробити справжній ривок в адаптації європейських техстандартів.

І реформи, які треба провести цього року – дійсно вирішальні для того, щоб торговельна частина Угоди запрацювала на повну силу.

"Європейська правда" уважно стежитиме за цим процесом та інформуватиме своїх читачів.

З Новим роком!

З першим роком вільної торгівлі з ЄС!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.