Як у Нідерландах зловживали бюджетними коштами для референдуму про Угоду з Україною

Середа, 9 березня 2016, 10:20 — Роберт ван дер Норда, Нідерланди
фото JAAP / Wall Street journal

"Європейська правда" публікує український переклад дослідження, зробленого голландським журналістом Робертом ван дер Нордою, щодо фінансових махінацій з боку GeenPeil – організації, яка є стрижнем кампанії проти ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

Переклад здійснено редакцією. Початково розміщено на сайті erasmusjournalisten.nl. Публікується на ЄП за погодженням з автором.

* * * * *

Нідерландська організація GeenPeil систематично збирала кошти, що були призначені для виборчих субсидій приватним особам. Завдяки цьому трюку близько 150 тис. євро бюджетних коштів, виділених на субсидії, отримала організація, що веде кампанію проти Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною. Це сталося попри те, що за законом фінансування GeenPeil як юридичної особи було обмежено сумою в 50 тис. євро.

GeenPeil, що є одним з ініціаторів референдуму щодо Угоди з Україною, який відбудеться 6 квітня, зібрала за цією схемою гроші, виділені для сорока приватних громадян.

Ця організація заповнювала заявки на отримання фінансування від імені цих 40 людей, а після того – підписувала з ним фінансовий договір про те, що вони зобов'язуються перерахувати отриману субсидію на рахунок GeenPeil. Декларується, що отримані гроші були використані для друкування листівок і закупівлі агітаційних матеріалів.

Завдяки такій юридичній конструкції вдалося акумулювати 150 тис. євро. При цьому максимальна сума (бюджетних коштів), яка могла бути отримана GeenPeil, становить 50 тис. євро.

Через дії GeenPeil обсяг державних субсидій, доступних для приватних осіб, зменшився більш ніж на 30%.

Вражає те, що раніше організація GeenPeil повідомила комісії референдуму, що вона відмовляється від заявки на субсидію, яку подавала як юридична особа.

Анне Шелтема Бедуін, керуючий директор Transparency International-Нідерланди, ставить під питання такі дії GeenPeil. Вона вказує на те, що заявки на субсидії від цих осіб не відповідають угоді про субсидії, яка чітко розмежовує фізичних та юридичних осіб.

Раніше комісія відхилила запит на субсидію від журналіста Лаури Старінк, тому що вирішила, що за заявкою стоїть юридична особа.

Крім того, з публічного договору про отримання субсидій випливає, що може бути лише одна заявка на субсидію від одного заявника. Метод, який використовує GeenPeil, насправді призводить до того, що організація отримала субсидії за 40 заявками, і отримана сума суттєво перевищила допустимий максимум в 50 тис. євро.

Член парламенту Нідерландів Маріт Елізабет Май від Лейбористської партії називає "занадто цинічним" те, що "торговельна угода (з Україною) фінансується за рахунок сумнівних дій GeenPeil". Вона нагадала, що Угода про асоціацію покликана внести свій вклад в боротьбу з корупцією та сумнівними діями влади в Україні.

Кіс Верхувен з партії D66 готує депутатський запит і каже, що він хоче якнайшвидше отримати роз'яснення з цього питання.

Комісія з проведення референдуму між тим стверджує: вони знають про методику, яка дозволяє GeenPeil спрямувати субсидії громадян на свій рахунок. Однак комісія не має заперечень проти цього методу.

GeenPeil виступає чітко проти Угоди про асоціацію з Україною, але стверджує, що буде проводити про-, анти- і нейтральну кампанію.

На бюджетні кошти, надані приватними особами, вона також розробила додаток для координації участі добровольців. Особи, які подали заявки на отримання субсидій, запрошуються на особисті координаційні зустрічі. Річ у тім, що особи, які подавали заявки для GeenPeil, мають готувати особисте звітування за дії, проведені під час кампанії.

Перевіряти це – одна з функцій комісії з проведення референдуму. І якщо будуть знайдені порушення, виділені гроші мають бути відшкодовані державі.

GeenPeil доведеться докласти зусиль, щоб розділити витрати з основного рахунку на сорок осіб. Інакше ці люди мають ризик, що їм доведеться повертати субсидію.

Наведемо цитату з листування щодо укладання договору між громадянами та GeenPeil:

"Крок 3-a: Ви отримуєте субсидію, після чого ви перераховуєте нам гроші, а ми дамо вам все необхідне для кампанії.

Ми навіть надаємо вам план, де у вашому населеному пункті вам буде найкраще працювати (агітувати). Ми надаємо вам всі агітаційні матеріали та забезпечуємо зв’язок з іншими ентузіастами з вашої громади.

На додаток, залишок вашого бюджету можна використати на оплату зусиль волонтерів та для оплати ваших власних витрат".

6 квітня 2016 року в Нідерландах буде проведено консультативний референдум.

На ньому можна буде проголосувати щодо Угоди про асоціацію між Європейським союзом (ЄС) і Україною. У виборчому бюлетені буде наступне питання: ви за чи проти ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС?

В рамках підготовки до референдуму урядом виділено 2 млн євро бюджетних субсидій для компаній (юридичних осіб) та фізичних осіб, які мають намір вести агітацію. Гроші можна отримати на кампанію за Угоду, проти неї або ж на нейтральну інформаційну кампанію.

Примітно: раніше цього місяця в новинах пройшло повідомлення про ознаки того, що кампанія GeenPeil за проведення референдуму щодо Угоди з Україною фінансувалася за рахунок грошей Європейського парламенту.

Хоча Європейське законодавство забороняє використання цих коштів для кампаній щодо виборів або референдумів.

Барт Нійман з GeenPeil у відповідь на це заявляв, що дані про зловживання європейськими грошима "не мають сенсу", і що він буде утримуватися від подальших коментарів з цього приводу.

 

Автор: Роберт ван дер Норда,

журналіст, erasmusjournalisten.nl

Нідерланди

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: