Французьке консульство в Києві не в змозі впоратися зі своєю роботою - заява експертів

Понеділок, 6 червня 2016, 16:03 — Громадські активісти

До посла Франції в Україні Ізабель Дюмон,

консула Марі-Елен Телуні

Відкрите звернення

громадських активістів та учасників мітингу 6.06.2016

 

У 2012 році десятки тисяч французьких футбольних уболівальників відвідали Україну. Франція підтримувала свою національну збірну, що всі свої матчі Євро-2012 провела на стадіонах нашої країни.

Всі французькі гості, що мали квитки на футбол, безперешкодно потрапили на територію України і отримали гостинний прийом.

Нині Франція, перейнявши естафету від України та Польщі, приймає Євро-2016, а фани з України прямують до Лілля, Ліона і Марселя, де гратиме збірна України. Настав момент взаємного знайомства.

Франція, завжди гостинна та приязна до іноземних гостей, робить велику роботу, щоб уболівальники отримали найкращі враження під час європейського футбольного свята. Однак на практиці значна частина українських гостей Євро-2016 зіштовхнулась з реальною загрозою зриву своїх планів через візове питання.

Складається враження, що французьке консульство в Києві не в змозі впоратися із своєю частиною роботи Франції як приймаючої країни Євро-2016:

своєчасно надати візи усім легітимним гостям, власникам квитків на матчі.

 За нашими оцінками, станом на 6 червня понад тисяча українських уболівальників перебуває у стані тривоги і невизначеності, досі не отримавши візи, необхідні для в"їзду до Франції, а понад сто заявників отримали відмову.

 Оскільки виїзд більшості уболівальників припадає на 9-11 червня, ситуація вже видається критичною.

Попри те, що звичний час розгляду візових документів складає 4-6 робочих днів, нині не отримали візи чимало з тих, хто подав документи ще 2-3 тижні тому. У деяких зафіксованих випадках розгляд документів триває місяць і більше, а заявники не можуть отримати від консульства та візового центру жодної інформації щодо причин масової затримки розгляду документів.

Враховуючи, що до виїзду уболівальників залишаються лічені дні, є обгрунтоване побоювання, що як мінімум кілька сотень з них не отримають паспорти з візами у необхідні терміни.

 А переважна більшість із тих, хто вже отримав та ще отримає відмову - просто не мають часу, щоби ефективно скористатися механізмом апеляції.

Справа родини Бобенчиків зі Львова стала найрезонанснішим публічним свідченням:

відмови трапляються навіть у тих випадках, коли доброчесність заявників не може викликати сумнівів.

Нам також відомо про інші випадки, коли візові відмови отримували провідні активісти спортивного руху.

Ми сподіваємось, що справа Бобенчика вже на початку тижня буде розв’язана на користь юного вболівальника та його родини, створивши прецедент для сотень інших власників квитків на матчі Євро-2016, що зіштовхнулись з подібною проблемою.

Нині ще є можливість розв'язати кризову ситуацію - за наявності волі посольства Франції.

Досвід Польщі як співгосподарки Євро-2012, а також господарки фіналу Ліги Європи-2015, свідчить:  є законна можливість швидкої видачі великої кількості шенгенських віз власникам квитків на матчі.

Можливий зрив поїздки сотень українських уболівальників на Євро-2016 стане потужним ударом по іміджу Франції та усього Європейського Союзу в України, сприятиме суттєвому розігріванню євроскептичних настроїв та підірве довіру до цінностей Європи, причетність до яких українське суспільство послідовно доводить.  

Ця потреба буде ще нагальнішою в разі виходу України з групової частини турніру.

За нинішньої процедури Франція свідомо позбавить Україну підтримки уболівальників вже у 1/8 фіналу - багато з них просто не матимуть часу податися на візу.

Закликаємо французьку сторону вдатися до рішучих дій для виправлення зазначеної ситуації.

 Зокрема,

просимо посольство терміново розглянути за спрощеною процедурою заявки від вболівальників,

що надали іменні квитки на матчі Євро-2016, а також надати можливість швидкої апеляції для тих, хто отримав відмову раніше. 

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.