Оцінку Москві треба давати за її вчинками, а не за заявами – глава МЗС Литви

Середа, 25 червня 2014, 14:07

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс наголошує на необхідності оцінювати позицію Москви стосовно кризи в Україні не за її заявами, а за справами. Про це міністр заявив в інтерв’ю кореспонденту УНІАН.

"По суті, і ми про це неодноразово заявляли, те, що відбувається на кордоні, деескалацією назвати не можна. На жаль, численні заяви російської сторони про відведення військ від кордонів, про охорону кордонів, щоб не допустити потік зброї та бойовиків, чи готовність до діалогу, - всі ці заяви не мають ніякого підґрунтя. З цього треба робити висновки, що до заяв російського керівництва треба дуже обережно ставитися і в майбутньому", - сказав глава МЗС Литви.

У цьому зв’язку він також навів як приклад заяву президента Росії Володимира Путіна на підтримку мирного плану президента України Петра Порошенка.

"У той самий час ми отримуємо інформацію про дії бойовиків. Можна припускати, що вони не є керованими з одного центру і не виконують накази тих, хто веде переговори, але якщо до їхніх рук потрапляє важке озброєння, зенітні установки і навіть танки, то цього не можна не бачити. Це не можна купити в магазині на розі чи в супермаркеті, зрозуміло, що все це потрапляє із складів РФ, і я не думаю, що ці склади не охороняються, та будь-хто може там взяти що завгодно. Тому зв'язок очевидний. Після зустрічі в Нормандії (Порошенка та Путіна) були ілюзії, що буде покращення, але ми цього ще не бачимо", - констатував Лінкявічюс.

Відповідаючи на запитання щодо можливості ухвалення майбутнім самітом ЄС рішення щодо третьої фази санкцій проти Росії, міністр зазначив, що з цього приводу глави держав та урядів проведуть дискусію. "Якщо дивитися станом на сьогодні, а до п’ятниці не так далеко – нічого не видно. Дедлайн давно минув, оскільки ще у березні було сказано, що у випадку погіршення ситуації будуть застосовані санкції, і їх треба застосовувати. Хоча деякі колеги вважають, що шанс на покращення ще є, і його треба використовувати", - сказав міністр.

При цьому Лінас Лінкявічюс не вважає, що рішення все ж буде ухвалено, тому що "третя фаза дуже чутлива і має два кінці, адже це відобразиться і на державах ЄС". Втім, він додав, що "станом на сьогодні можливості другого етапу санкцій ще не вичерпані".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: