ЄС підтримав завершення режиму припинення вогню

Середа, 2 липня 2014, 11:04

Європейський Союз розуміє рішення президента України Петра Порошенка припинити односторонній режим припинення вогню, заявляє президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу, передає Інтерфакс.

"Ми розуміємо його рішення і право захищати територіальну цілісність і суверенітет країни", - сказав Баррозу, виступаючи в середу на сесії Європарламенту в Страсбурзі .

Разом з тим президент Єврокомісії закликав усі сторони намагатися уникати насильства.

Він підкреслив, що в цьому контексті було б важливим побачити реальні дії Росії з припинення постачання зброї та бойовиків через кордон з Україною, а також допомогу РФ у тиску на сепаратистів на сході України з метою згортання ними своєї діяльності.

Баррозу нагадав, що минулої п'ятниці президент України Петро Порошенко на засіданні Європейської Ради в Брюсселі представив лідерам країн-членів ЄС свою оцінку ситуації в країні, в результаті чого Європейська Рада визначила умови, на підставі яких можуть бути прийняті "важливі рішення".

Він також ще раз підтвердив підхід, сповідуваний ЄС: з одного боку - демонстрація Росії неприйнятності її нинішнього поведінки стосовно України, а з іншого - допомога Україні в розвитку демократії та подоланні економічної кризи.

Як повідомлялося, лідери країн-членів ЄС на саміті 27 червня визначили ряд умов, які мали бути виконані до 30 червня. Серед них - повернення трьох прикордонних перепускних пунктів українській владі ("Ізварине", "Довжанський", "Червонопартизанськ"); звільнення заручників, у тому числі всіх спостерігачів ОБСЄ; початок істотних переговорів щодо імплементації мирного плану президента Порошенко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.